Abel inn i æreshallen på femte forsøk

Stavanger-artisten innlemmes i Rockheims Hall of Fame neste år, sammen med Kari Bremnes og Stage Dolls.

Morten Abel

HEDRES: Morten Abels karriere strekke seg over fire tiår. Det startet med bandet Mods på 80-tallet, fortsatte med The September When, og på nyåret kommer han med sitt sjuende soloalbum.

Foto: Josef Benoni Ness Tveit / NRK

55-åringen har vært nominert hele fem ganger, som er rekord i Rockheim-sammenheng, og Abel synes det er en ære å bli innlemmet:

–Det er jo hyggelig å bli hedret av bransjen for det jeg har gjort, og samtidig er jeg glad for at det skjer mens jeg fortsatt er aktiv og ser framover.

Abel ligger ikke på latsiden. Lørdag spiller 80-tallsbandet hans Mods for 3 000 mennesker i Oslo Spektrum, og over nyttår kommer Abel med sitt sjuende soloalbum:

–Det er typisk meg å se framover, sette i gang noe nytt, sier Abel.

Kari Bremnes

SCENEKUNSTNER: Kari Bremnes er kjent for sine artistiske opptredener. Her fra Nordland Musikkfestuke i Solparken i Bodø i 2013.

Foto: Håkon Jacobsen / NRK

Også viseveteran Kari Bremnes har vært nominert til æreshallen flere ganger, mens rockebandet Stage Dolls fra Trondheim kom inn ved første forsøk.

Har satt dype spor

– Dette er i høyeste grad tre verdige kandidater som har satt dype spor i norsk populærmusikks historie, sier direktør Sissel Guttormsen i Rockheim.

Stage Dolls

TRØNDERROCK: Stage Dolls har holdt det gående siden 80-tallet, og her er bandet avbildet i forbindelse med Melodi Grand Prix i 2016.

Foto: Rikke Askersrud / NRK

Rockheim Hall of Fame skal hedre personer som har hatt stor betydning i norsk populærmusikk, hatt ekstraordinære karrierer, eller på annen måte hatt særlig innflytelse. Hvert år innlemmes tre nye artister eller band.

Sissel Guttormsen

VERDIGE: Direktør i Rockheim, Sissel Guttormsen, gleder seg til å feire de tre nye innlemmede artistene i Trondheim 27. mai neste år.

Foto: Grete Thobroe / nrk

En jury på om lag 200 personer fra musikkbransjen har stemt på sine tre favoritter.

Artistene blir offisielt innlemmet i Rockheim Hall of Fame under en seremoni i Olavshallen i Trondheim, søndag 27. mai neste år.

Rockheim om årets vinnere:

Kari Bremnes (født 9. desember 1956) er svært anerkjent som sanger, musiker og låtskriver. Selv om hun nesten utelukkende synger på norsk, har hun et betydelig publikum i bl.a. Tyskland. Hun har siden 1987 gitt ut 15 studioalbum, og i tillegg kommer en lang rekke plater i samarbeid med andre artister. Bremnes har mottatt Spellemannprisen tre ganger, og er dessuten belønnet med Gammleng-prisen, NOPA-prisen og Edvard-prisen.

Morten Abel (født 15. oktober 1962) har satt mange rekorder på plate- og konsertmarkedet, og vært ledende innen norsk rock i tre forskjellige konstellasjoner i tre forskjellige perioder: Først som medlem av Stavanger-bandet Mods på 80-tallet, deretter som frontfigur i The September When på 90-tallet, og i de senere år som soloartist. I 2015 kom han med sitt første soloalbum på norsk. Han har også medvirket i filmer og sceneforestillinger, og har skrevet musikk til teater og film.

Stage Dolls startet opp i Trondheim i 1983, og anført av låtskriver og gitarist Torstein Flakne fikk bandet suksess med fengende hardrock. De debuterte med LP-en «Soldier’s Gun» i 1985. Singelen «Love Cries» gikk til 46. plass på den amerikanske Billboard-listen, og bandet gjennomførte store utenlandske turneer. Torstein Flakne var også sentral i suksess-bandet The Kids. I 2010 gjorde bandet comeback med albumet «Always».