Brannvesenet: – Vi fryktet det verste

Brannvesenet har kontroll over brannen hos Norsk gjenvinning på Gausel, men er fortsatt på plass for å etterslukke og overvåke. De husker godt brannen i fjor.

Brannvesenet har kontroll på brannen hos Norsk gjenvinning på Gausel, men er fortsatt på plass for å etterslukke og overvåke. De husker godt brannen i fjor.

VIDEO: Det begynte å brenne hos Norsk Gjenvinning på Gausel i natt. Foto: Ronny Hjertås.

Klokka 04:52 gikk brannalarmen i hallen til Norsk gjenvinning i Midtgårdveien på Gausel i Stavanger. Politi og brannvesenet rykket ut.

– Vi mobiliserte store styrker på grunn av erfaringene i fjor. Vi hadde flere stasjoner inne. Mannskaper fra Sandnes dro til stedet med tankbil, og personell fra Forus var først på plass. Vi sendte også brannbåten til stedet for å sikre vannforsyning, sier varabrannsjef Ståle Fjellberg i Brannvesenet i Sør-Rogaland.

Klokka 05:22 hadde brannvesenet kontroll over brannen.

– Det var åpne flammer, men heldigvis relativt lite. Da vi kom til stedet, hadde de ansatte allerede satt i gang med å kjøre ut avfallet, slik at det var enkelt å slukke. Tidlig innsats er nøkkelordet for oss, sier han.

Brann hos Norsk Gjenvinning på Gausel

Brann hos Norsk Gjenvinning på Gausel.

Foto: Ronny Hjertås

Tiltakene har fungert

Ståle Fjellberg

Ståle Fjellberg i Brannvesenet i Sør-Rogaland.

Foto: Mari Rollag Evensen / NRK

23. januar i fjor begynte det å brenne på det samme anlegget. Da brant store masser og brannvesenet måtte advare folk mot å bevege seg i området på grunn av giftig røyk.

– Vi fryktet det verste etter erfaringene i fjor med stor brann og masse røyk, men det ser ut som tiltaket med at mindre avfall på et sted, og at vi kom tidlig til, har vært avgjørende, sier Fjellberg.

Han er fortsatt bekymret for brannfaren i søppelhåndteringsanlegg.

– Jeg må si nok en gang at det er bekymringsfullt. Det begynner å brenne i disse anleggene jevnt og trutt. Vi må ha fokus på det forebyggende, og det er bedriftens ansvar, sier han.

Overvåker situasjonen

Klokka 6:30 er brannvesenet fortsatt på stedet.

– Nå har bedriften en plan for å få bort det som er igjen i avlukket. Det som har brent, er på utsiden, og det har vi kontroll på, sier Fjellberg.

De fleste mannskapene som rykket ut, har returnert til stasjonen de kom fra.

– Men vi har beredskap på plass, og overvåker situasjonen, sier han.