NRK Meny
Normal

Naboer redde etter søppelbrann

– Brannen er den tredje på ett års tid ved anlegget, og beboerne på Forusstanda er redde. Det sier Magnus Fonnes i Forusstranda Vel, etter dagens brann hos Norsk Gjenvinning.

– Brannen er den tredje på ett års tid ved anlegget, og beboerne på Forusstanda er redde. Det sier Magnus Fonnes i Forusstranda Vel, etter dagens brann hos Norsk Gjenvinning.

VIDEO: Magnus Fonnes i boligfeltet ved Norsk Gjenvinning på Forusstranda. Foto: Anders Fehn/NRK.

– Brannstedet ligger 150 meter fra de nærmeste boligene. Mellom brannstedet og boligene er det tett, tørr vegetasjon, med busker, trær og tørt gress. Det skulle veldig lite til før vi hadde fått et nytt Lærdal midt i Stavanger.

Det sier Magnus Fonnes, som er sekretær for Forusstranda Vel etter brannen i Norsk Gjenvinning sitt anlegg på Forusstranda natt til onsdag.

– Helt horribelt

Han beskriver det som helt horribelt at det er plassert et søppelanlegg av slike dimensjoner tett opptil et boligfelt, uten noen form for beskyttelse mellom.

– Dette er noe som er kommet til og som har vokst i volum de siste årene. Kommunen jobber tydeligvis med planer om å gjøre dette området til noe annet, men hvis vi skal ha tre branner i året i de tre, fire årene det vil ta før dette anlegget er vekk, så er det veldig lite trygt for oss som beboere, sier Fonnes.

Kommunikasjonssjef Anne Vandbakk i Norsk Gjenvinning sier de beklager brannen, men at naboene skal føle seg trygge.

– Vi forholder oss til alle sikkerhetsregler som finnes og jobber hardt for å minimere risiko for brann. Sånn sett skal naboene føle seg trygge på at vi gjør alt vi kan.

Se video av brannen i dag tidlig:

Brannvesenet har kontroll på brannen hos Norsk gjenvinning på Gausel, men er fortsatt på plass for å etterslukke og overvåke. De husker godt brannen i fjor.

Skal komme felles plan

Velforeningen peker på at det er Stavanger kommune som har godkjent anleggene på Forusstranda, mens det er fylkesmannen i Rogaland som gir de nødvendige konsesjonene. Han mener kommunen så langt ikke har forsøkt å gjøre noe med problemet rundt plasseringen av gjenvinningsanlegget tett opp til boligområdet.

– Vi har ikke registrert noen ting, til tross for at vi har tatt dette opp tidligere. Alle har jo sett disse brannene og hvor skummelt det har vært. Brannvesenet har påpekt faren. Det gjør de senest på nettsidene til NRK Rogaland onsdag. Kommunen kan i alle fall påvirke dem som driver dette, men selvfølgelig er det Norsk Gjenvinning som sitter med ansvaret, sier Fonnes.

Pål Kloster i Stavanger kommune sier til NRK at anlegget riktignok ligger i Sandnes kommune, men at de likevel har en del av ansvaret.

– Det er mange felles hensyn å ta på Forusområdet, og vi kommer til å starte planarbeid for området sammen med Sandnes og Sola kommune dette året, sier Kloster.

– Anlegget må vekk

Ståle Fjellberg

Ståle Fjellberg i brannvesenet sier brannen kunne ha blitt større hvis det hadde vært mer søppel lagret på anlegget.

Foto: Mari Rollag Evensen / NRK

Da skal kommunene se nærmere på om det er greit at et slikt anlegg ligger der det ligger. Men naboene er klare på hva de mener allerede nå.

– Vi mener jo at dette må vekk. Vi vet at eierne av området toer sine hender og sier at de har tilbudt Norsk Gjenvinning tomter de eier på industriområder som er mer egnet til formålet i andre kommuner. Vi tror ikke noen flytter før de får kniven på strupen. Det er selvfølgelig billigere å ligge midt i smørøyet, som dette er, sier Fonnes.

Foreløpig blir anlegget liggende, og det er bare i tilfeller hvor virksomheten drives uforsvarlig at brannvesenet vurderer å stenge ned. Men brannen i dag skal følges opp, det forteller varabrannsjef i Rogaland, Ståle Fjellberg.

– I dette tilfellet var det mye mindre søppel lagret, og det gjorde nok at brannen ble mindre. Men vi kommer til å følge opp, for det er ikke alle tiltak som er gjennomført, sier Fjellberg.

Og Norsk Gjenvinning sier selv at de vil høre med brannvesenet om det er mer de kan gjøre.

– Vi jobber med å oppdatere risikovurderingen for anlegget også lytter vi til ytterligere råd fra brannvesenet. Når vi er ferdig med den vurderingen vil vi se om det er nye tiltak vi skal innføre, sier Vandbakk.

Brann hos Norsk Gjenvinning på Gausel

Slik så det ut da det brant i dag tidlig hos Norsk Gjenvinning.

Foto: Ronny Hjertås