NRK Meny
Normal

– Folk vet ikke hvor kritisk situasjonen er

Flere møtte opp for å protestere mot salget av landets største beredskapslager for matkorn. De frykter for matsikkerheten i Norge.

Flere møtte opp for å protestere mot salget av landets største beredskapslager for matkorn. De frykter for matsikkerheten i Norge.

VIDEO: Flere engasjerte møtte opp til protest mot salget av Stavanger havnesilo i dag. Foto: Tom Edvindsen/NRK.

– Å rive kornlagrene er like dumt som om vanlige folk skulle kaste ut maten fra kjøleskapene og fryseboksene sine, og kun være avhengig av å gå i butikken å handle, sier Nils Melbø, leder i Rogaland bonde- og småbrukerlag.

Senterungdommen, SU, KrFU, Grønn ungdom, Arbeiderpartiet, Senterpartiet, Miljøpartiet de grønne, Natur og ungdom og Rogaland Bygdeungdomslag møtte i dag opp til protest foran Stavanger Havnesilo.

Selskapet Cermaq, der Staten eier 60 prosent, vil selge anlegget. Ved et eventuelt salg vil den mest sannsynlig bli revet for å gjøre plass til boliger og næringsvirksomhet. Derfor har flere politikere kritisert at kornsiloen skal selges.

Demonstrasjon for beredskapslager

Senterungdommen og Natur og Ungdom med appell og banner.

Foto: Tom Edvindsen / NRK

– En av de viktigste sakene

– Tilgangen på korn på verdensbasis er svært begrenset. Folk er ikke klar over hvor lite det er. Det er snakk om 70–80 dagers forbruk for hele klodens befolkning, sier Melbø.

– Dette er en av de viktigste sakene i dag. Matvaresikkerhet er viktig. Vi har hatt veldig gode tider i mange år. Nå er det urolighet i verden og vi vet at vi må tenke fremover. Det er ikke slik at vi ikke skal ta ansvar for vår egen matsikkerhet. De har vi råd til. Vi er et rikt land og det vil vi gjøre. Det handler også om solidaritet. Det er mange land som ikke har råd til å gjøre det, men det har vi, og da må vi ta ansvar, sier Kristine Enge fra Ap.

Det var Senterungdommen som inviterte til demonstrasjonen. Selv om det ikke har vært korn i beredskap lagret her på mange år så er det meningsløst å selge kornlageret, sa Senterpartiets Marit Arnstad, før helgen.

– Må tenke langsiktig

Den spente situasjonen i Ukraina og Russland fører til at kornprisene har økt, og tilgangen er mer usikker.

– De er en stor eksportør av korn sammen med Russland. Når det er utrolig er alle alarmklokker på. Vi må tenke langsiktig og være oppmerksomme på at vi kan få en matvarekrise. Det er veldig høye prise på verdensmarkedet på korn. Vi må bygge opp våre lagre nå, sier Enge.

Håkon Hetland fra KrFU holdt også appell til de fremmøtte.

– Jeg fortalte om Josef som fikk ansvaret for matsikkerheten fra Gud og måtte spare i gode tidene. Det er relevant for situasjonen i dag. Vi har et godt liv i Norge og det er gode tider. Vi må spare nå for å være sikre i de usikre tidene som kommer, sier han.

Siloen ligger i indrefileten av boligmarkedet i Stavanger. De fleste som vil selge siloen mener tomta gjør mer nytte for seg som boligområde.

– Nå er siloen her. Den er funksjonell, og ligger ved en god kai. Den kan ikke ligge på Hardangervidda, sier Melbø.