NRK Meny
Normal

– Riktig at småbarnsmoren ble kastet ut

Nav gjorde det rette da Kedtst Yerga og hennes fire år gamle sønn mistet den kommunale boligen de har hatt siden november, konkluderer Fylkesmannen.

Kedtst Yerga

Kedtst Yerga og sønnen får ikke lenger bo i den kommunale boligen hun fikk av Nav.

Foto: Sebastian Winum Storvik / NRK

– Vi må ansvarliggjøre hverandre som samfunn. Uansett hva som er årsaken, kan vi ikke si at en småbarnsmor må sove på gata. Vi kan ikke ha det slik, sier Anne Inghild Johnsen Maldal, pastor i IMI-kirken.

Etiopiske Kedtst Yerga (35) kom til Norge i 2002, og fikk avslag på asylsøknaden i 2004. Siden det har hun bodd ulovlig i landet. Småbarnsmoren har 60 prosent foreldrerett til sønnen som har lovlig opphold, og har søkt familiegjenforening.

Mandag etter palmesøndag ble hun og hennes fire år gamle sønn kastet ut av den kommunale leiligheten de bodde i. Yerga klaget vedtaket inn for Fylkesmannen.

– Burde forlatt landet

Fylkesmannen har nå konkludert med at avgjørelsen fra Nav om å gi avslag på midlertidig bolig, var korrekt. De viser til Forskrift om sosiale tjenester for personer uten fast bopel i Norge, og mener at småbarnsmoren har fått hjelp lenge nok, og at hun burde klart å reise tilbake til Etiopia.

– Det er vanskelige vurderinger i slike saker, men vi forholder oss til det Fylkesmannen har sagt. Ifølge loven hadde hun rett til midlertidig bolig i en kort periode, og hun har nå hatt det i en lengre periode. Vi konkluderer med at vi har hatt en praksis som ikke strider med loven. Fra 1. april oppfyller hun ikke lenger vilkårene til midlertidig bolig, sier Stig Veland, leder for Nav Eiganes og Tasta i Stavanger.

Fylkesmannen mener imidlertid at Yerga bør få akutthjelp én uke lengre enn Nav mente, så den delen av klagen fikk hun medhold i.

Etiopiske Kedst Yerga og hennes fire år gamle sønn ble kastet ut av leiligheten de bodde i mandag etter palmesøndag. Organisasjonen Rettferdighet i Asylpolitikken mener etiopierne har krav på mer nødhjelp. Nå går saken til fylkesmannen.

ARKIVVIDEO (10.04.15): Terje Høyland, leder for Rettferdighet i Asylpolitikken og Kedtst Yerga. Han er sjokkert over at hun og sønnen ble kastet ut av leiligheten de bodde i.

Har fått husly hos venner

Nå sover Kedtst Yerga og sønnen på fire år hos noen de kjenner gjennom IMI-kirken.

Anne Inghild Johnsen Maldal

Anne Inghild Johnsen Maldal, pastor i IMI-kirken.

Foto: Eirin Larsen / NRK

– De har tatt henne inn, så hun slipper å sove ute. Hun har allerede sovet ute flere netter, gått til politiet i fortvilelse og overnattet på glattcelle for å få beskyttelse, sier Johnsen Maldal.

Hun forteller at småbarnsmoren har møtt stengte dører også hos den etiopiske ambassaden, og at hun derfor er papirløs og ureturnerbar.

– Fra hun begynte å trenge hjelp har hun fått det, men nå i det siste har hun hverken fått bostøtte eller støtte til mat, fordi Nav sier de har hjulpet henne mer enn de trenger. Hun er ikke returnerbar, og har ikke papirer. Fylkesmannen har sagt at de ikke kan gjøre noe mer. Uansett hvor hun snur seg møter hun stengte dører, sier Johnsen Maldal.