Hopp til innhold

– Kommunen har gått for langt

Stavanger kommune burde lagt til rette for friområder for innbyggerne uten å måtte ta gamle slektseiendommer.

Tursti lages ved Boganeset

På Boganes har Stavanger kommune ervervet flere eiendommer i konflikt med grunneierne. Advokat Endre Skjørestad mener det er blitt mer aksept blant politikere å bruke tvangsmidler for å erverve private eiendommer.

Foto: Ståle Frafjord / NRK

Det sier advokat Endre Skjørestad. Han har representert svært mange grunneiere i forbindelse med kommunens friområdeprosjekt. Skjørestad mener det hadde vært billigere for kommunen å leie enn å eie.

– Man kunne ha oppnådd gode løsninger for allmennheten ved å stifte og sikre rettigheter for kommunen når det gjelder turveier og rasteplasser uten å ta ifra grunneiere gamle slektseiendommer, sier Skjørestad.

Endre Skjørestad

Advokat Endre Skjørestad mener det ville vært billigere og langt mindre konfliktfullt å inngå leieavtaler med grunneierne i Stavanger.

Foto: Arne Gunnar Olsen / NRK


I går fortalte NRK at friområdeprosjektet så langt har kostet kommunen 265 millioner kroner. 112 millioner er brukt å sikre seg deler av totalt 200 private eiendommer.


Det har ført til store konflikter, både i forhold til ekspropriasjon og ikke minst fastsettelsen av prisen.

For langt

Skjørestad mener kommunen har gått for langt i arbeidet med å erverve og ekspropriere så mange eiendommer.

– Når vi ser tilbake på dette om noen år tror jeg mange vil innse at man her gapte for høyt. Det er dyrt for det offentlige og jeg betviler at man fremover vil ha mulighet til å ta omsorg for de store arealene som man nå har overført i offentlig eie, sier Skjørestad.

Politisk spill


I morges gikk grunneier og styreleder i det tradisjonsrike Lærdal Medical, Tore Lærdal, kraftig ut mot Stavanger kommune. Han mener at han og mange grunneier er utsatt for et politisk spill og er svært kritisk til prosessen.

Tore Lærdal

Her ved Gauselvågen vil politikerne i Stavanger legge en turvei gjennom hagen til grunneier Tore Lærdal.

Foto: Ståle Frafjord / NRK


Endre Skjørestad mener bruken av ekspropriasjon er langt mer utbredt i Stavanger enn i andre kommuner i regionen. Men han sier at det også er mer aksept for å bruke slike tvangsmidler blant politikere. Det er en form for nasjonalisering av arealene, mener Skjørestad.

Økt

– Det har vært en utvikling i lovgivningen som har pågått helt siden 1960–70 årene og fram til nå hvor det offentlige har fått en stadig økende mulighet til å kontrollere og bestemme hvordan arealene skal brukes og utnyttes.

Skjørestad mener at selv om en kommune har kompetanse til å bestemme hvordan arealer skal brukes og utnyttes, må en slik kompetanse brukes med vett og forstand.

– Jeg føler ikke alltid det er tilfelle, sier Skjørestad.

Politikere

Det er flertallet blant politikerne i Stavanger som har bestemt at kommunen skal eie arealene fremfor å leie eller inngå avtaler med grunneierne. Spørsmålet har vært oppe til debatt. Blant annet tok Venstre opp problemstillingen for noen år siden, men fikk ikke flertallet med seg.

– Vårt politiske mandat har vært at vi skal kjøpe eller erverve eiendommer for å sikre grøntområder for fremtiden, sier direktør for Bymiljø og Utbygging i Stavanger kommune, Leidulf Skjørestad.

Leifulf Skjørestad

Direktør for Bymiljø og Utbygging i Stavanger, Leidulf Skjørestad, sier kommunens politiske mandat er å kjøpe eiendommene fra private.

Foto: Ståle Frafjord / NRK

Tett by


Leidulf Skjørestad viser til at Stavanger en tett utbygd by.

– Det å ha grøntområder og turstier er en helt avgjørende forutsetning for å kunne bygge flere boliger og bosette flere folk. Grøntarealene vi har er mye mer kritisk viktige, sier Leidulf Skjørestad.

Leidulf Skjørestad mener det er både enklere for kommunen å drifte og vedlikeholde områdene samlet sett enn å ha særskilte avtaler med alle grunneiere, sier Leidulf Skjørestad.

– Men vil det være rimeligere eller dyrere å eie?

– Vi mener det vil være rimeligere, sier Leidulf Skjørestad.

Uenig

Det er et regnestykke som Skjørestad bekrefter at kommunen aldri har regnet på.

Advokat Endre Skjørestad tror heller ikke kommunens oppfatning er riktig.

-Det er et komplisert regnestykke, men jeg tror det ville vært rimeligere med en samarbeidslinje overfor grunneierne. Når dette prosjektet også er blitt så pass konfliktfullt har det også ført til store omkostninger i form av advokatutgifter og skjønn, sier Endre Skjørestad.