Hopp til innhold

– Vi skal finne ut om en har skilt mellom Jørgen Hattemaker og de andre

Nå vil Stavanger-politikerne ha svar på om kommunen har forskjellsbehandlet i ekspropriasjonssakene.

Lunde

Lunde-familien fikk 20 kroner per kvadratmeter da Stavanger kommune tok over mesteparten av eiendommen deres på Hundvåg. Dette er en av sakene granskingen nå skal ta for seg.

Foto: Kaj Hjertenes / NRK

Bjarne Kvadsheim

Bjarne Kvadsheim (Sp).

Foto: NRK Rogaland
Leif Arne Moi Nilsen

Leif Arne Moi Nilsen (Frp).

Foto: Kristoffer Møllevik / NRK

Politikerne i Stavanger vil ha en ekstern gransking av ekspropriasjonssakene i kommunen. Det vedtok bystyret i dag (mandag). Samtidig krever også flere politikere at granskingen må gi svar på om grunneiere er forskjellsbehandlet av kommunen.

– Vi må få avklart om det er en sannhet i dette, eller om det er slik at folk føler seg urettferdig behandlet, uten at de har grunn til det, sier Bjarne Kvadsheim (Sp), men presiserer:

– Det er farlig å antyde at så skulle være tilfelle. Jeg vil vente til rapporten ligger der, legger han til.

Debatten har pågått lenge

Debatten rundt ekspropriasjon av privat eiendom til andre formål, for eksempel friområder og turveier, har pågått i Stavanger i flere måneder. Saken har ført til en rekke avisoppslag både i Stavanger Aftenblad og Rogalands Avis, og fått en egen støtteside på nettsamfunnet Facebook (ekstern lenke).

I begynnelsen av mai lovte ordfører Christine Sagen Helgø en gjennomgang av sakene, og en måned senere ba hun kontrollutvalget svare på om kommunen har holdt seg innenfor regelverket.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Stavanger kommune blir kritisert for ekspropriasjonspraksis

VIDEO: Familien Lunde på Hundvåg i Stavanger fortalte sin historie i mai i år. (Arkiv).

Arnt Heikki Steinbakk

Arnt-Heikki Steinbakk (Ap).

Foto: Ole Andreas Bø / NRK
John Peter Hernes

John Peter Hernes (H).

Foto: Kaj Hjertenes / NRK

– De som har holdt ut lengst, har fått mest

Frps Leif Arne Moi Nilsen har lenge vært engasjert i saken. Han er fornøyd med at det nå blir en gransking, men er ikke i tvil om at ulike grunneiere har fått ulik behandling.

– De som har holdt ut lengst, har fått mest, hevder han, og mener også kommunens metode opp gjennom årene også omfatter telefonoppringninger etter klokken 22 om kvelden og brev som mottas lille julaften.

Bystyret stemte også for at Rogaland revisjon må bruke et eksternt firma i granskingen. Politikerne frykter både bindinger og fremtidige anklager om inhabilitet og vennskap.

– Rogaland revisjon er eid av Stavanger kommune, påpeker gruppeleder i Ap, Arnt-Heikki Steinbakk.

– Alle skal håndteres likt

– Ekspropriasjon er et sterkt virkemiddel overfor privatpersoner, uansett hvor sterke muskler du har økonomisk. Alle skal håndteres likt. Det håper vi gjennomgangen skal finne ut av. Beskyldningene er det viktig å få ryddet av veien. Vi skal bringe klarhet i om en har skilt mellom Jørgen hattemaker og de andre, sier han.

Også Høyre stemte for at det kommunale selskapet Rogaland revisjon ber om hjelp fra eksterne i forbindelse med granskingen.

– Jo større avstand det er mellom kommunen, og de som skal kikke oss i kortene, jo bedre er det, sier John Peter Hernes, gruppeleder i Høyre.