Hopp til innhold

– Mobberapporten ble lest opp i plenum

Grete Nygård sa ifra om mobbing og trakassering på arbeidsplassen. Hun mener at en rapport i etterkant konkluderte med at hun selv var problemet – og den skal ha blitt lest opp på et fellesmøte.

Grete Nygård

I 2014 sluttet Grete Nygård i jobben ved Veterinærinstituttet i Harstad. Nygård mener hun ble utsatt for mobbing og trakassering på arbeidsplassen og har nå engasjert advokat.

Foto: Privat

– Rapporten gjorde meg til syndebukk, og hele min framtid ved Veterinærinstituttet ble beseglet, sier Grete Nygård.

Hun er i dag sykmeldt, selv om det har gått flere år siden hendelsene på Veterinærinstituttet i Harstad. Hun synes det er for vanskelig å være på en arbeidsplass.

Nygård hadde jobbet på Veterinærinstituttet i 22 år da det startet. I 2008 sa hun for første gang ifra om at hun ble mobbet og trakassert på arbeidsplassen.

Ifølge Nygård tok ikke ledelsen henne på alvor, men etter en tid satte de i gang en arbeidsmiljøundersøkelse for å finne ut hva som foregikk. Arbeidsmiljøundersøkelsen er, ifølge advokat Kari Breirem, forgjengeren til faktaundersøkelsen som NRK har omtalt i saken om varsleren Runar Kjørsvik.

Det er en granskingsmetode for å håndtere blant annet mobbing på arbeidsplassen. Metoden går ofte ut på at eksterne folk kommer inn og blant annet intervjuer ansatte og ledelse i en bedrift.

LES OGSÅ:

Ifølge professor Petter Gottschalk ender slike undersøkelser så og si alltid med at personen som sier ifra om kritikkverdige forhold, selv blir utpekt som problemet.

Nestleder i Ap, Hadia Tajik, er bekymret for trenden der eksterne granskere løser konflikter i stedet for ledelsen og tillitsvalgte i samarbeid.

– Ble gjort til syndebukk

I Harstad troppet den gang en ekstern organisasjonspsykolog opp på Veterinærinstituttet. Mobbesaken skulle undersøkes. Nygård og ni av hennes kolleger ble intervjuet.

Det som så skjedde er grunnen til at Nygård i dag har engasjert Breirem, som er advokat og ekspert på varslersaker.

Det ble gjennomført individuelle samtaler og gruppesamtaler, alle med organisasjonspsykologen og Nygårds leder til stede.

Nygård ble fort ukomfortabel.

– Jeg ble ikke hørt i den prosessen. Jeg opplevde undersøkelsen som et redskap for å få gjennom noe som ledelsen hadde bestemt på forhånd, sier hun.

Veterinærinstituttet i Harstad

Veterinærinstituttet i Harstad.

Foto: Google

Avdelingsdirektøren som igangsatte undersøkelsen har byttet jobb og vil i dag ikke uttale seg til NRK. Det vil heller ikke hun som var Nygårds nærmeste leder den gang.

NRK har også vært i kontakt med organisasjonspsykologen som gjennomførte arbeidsmiljøundersøkelsen, men heller ikke han vil kommentere.

Fellesmøte

Noen dager etter at rapporten var ferdig, den. 26. november 2010, fikk de ansatte en innkalling til et fellesmøte.

«Det er viktig at alle kommer!», skrev lederen i innkallingen.

Det som så skjedde var til stor belastning for Grete Nygård, og har preget henne i alle år etterpå.

1. desember 2010. Det var møte i pauserommet på Veterinærinstituttet i Harstad. 18 personer var til stede, ifølge Nygård. Alle ansatte, avdelingsdirektøren og organisasjonspsykologen.

Avdelingsdirektøren innledet. Deretter leste organisasjonspsykologen opp rapporten i sin helhet, ifølge Nygård.

Rapporten inneholder personlige karakteristikker av Nygård.

– Jeg ble sjokkert. Navnet mitt ble lest opp flere ganger, sier hun.

Nygårds ektemann, Olav Eikenæs, som også jobbet på Veterinærinstituttet den gang, opplyser til NRK at han var til stede under opplesningen.

– Ikke akseptabelt

Forbundssekretær i Norsk Tjenestemannslag (NTL), Lisa Granlund, kjenner ikke til saken på Veterinærinstituttet i Harstad, men reagerer når hun hører dette.

– Dette er ikke akseptabelt, sier Granlund.

Hun påpeker at det bare er partene som er omtalt som har rett på fullstendig innsyn i en slik rapport, ingen andre.

– Men denne hendelsen forundrer meg ikke. Noen arbeidsgivere har ikke forstått dette med taushetsplikt og personopplysninger, sier Granlund.

En høytopplesning på et allmøte av en arbeidsmiljørapport som inneholder personsensitive opplysninger, er ikke i tråd med Veterinærinstituttets retningslinjer, ifølge administrerende direktør Gaute Lenvik.

– At noen påstår at det har skjedd i dette tilfellet, må vi ta til etterretning, men vi kommenterer ikke personalsaker, sier han.

I dag, hele åtte år etter konflikten på Veterinærinstituttet, har altså Nygård engasjert advokat Kari Breirem.

Planen er å klage organisasjonspsykologen som utførte arbeidsmiljøundersøkelsen, inn for psykologforeningens fagetiske råd.

Advokat Kari Elisabeth Breirem

Advokat og ekspert på varslersaker, Kari Breirem.

Foto: NRK

– Grete er flere steder i rapporten nevnt på en slik måte at det er åpenbart at hun blir gjort til syndebukk. Dette er etter min vurdering uetisk. Han viser etter mitt syn manglende respekt for Grete og hennes situasjon, sier Breirem.

Om opplesningen av rapporten i plenum sier advokaten følgende:

– Det er, slik jeg ser det, ikke i tråd med de etiske normer og retningslinjer man må legge til grunn for en psykolog i slik saker, sier hun.

Tiden etterpå

Grete Nygård mener arbeidsmiljørapporten ga bedriften en begrunnelse til å degradere henne og frata henne arbeidsoppgaver. Nygård mener hun ble dårlig behandlet.

– Det ble vanskelig for meg å jobbe der.

Nygård ble derfor sykemeldt flere ganger. Hun følte seg presset til å gå ut i studiepermisjon.

I 2013 startet en prosess med nedbemanning ved Veterinærinstituttet. Etter en tids kamp klarte Nygård, i samarbeid med sin fagforening, å få en sluttpakke i 2014.

Nygård har vært i jobb etter Veterinærinstituttet, men synes det har vært vanskelig.

– Jeg har slitt med det jeg vil kalle posttraumatisk stress. Jeg har problemer med å være på en arbeidsplass, det skyldes nok ettervirkningene av det jeg opplevde ved Veterinærinstituttet, sier hun.

Flere nyheter fra Rogaland