NRK Meny
Normal

– Kjenner det i magen selv om det bare er øvelse

Asfalt-selger Sissel Marie Gismervik er bare en av mange som er blitt reddet ut av et brennende hus.

Sissel Marie Gismervik

Asfalt-selger Sissel Marie Gismervik har selv blitt reddet ut fra en brennende leilighet av brannmannskaper.

Foto: Gunnar Morsund / NRK

De er langt nede på den sosiale rangstigen. Men en gang i året får selgerne av gatemagasinet Asfalt skikkelig oppmerksomhet fra brannvesenet.

Rogaland brann og redning IKS har for sjette år på rad øvelse sammen med selgerne av Asfalt. De er en utsatt gruppe som lett kan sovne fra enten stearinlys eller mat på komfyren.

– Jeg har opplevd det selv å sovne fra. Når du først er oppe i det, ja da skjer det fort. Brannmennene kom inn gjennom vinduet og bar meg ut, forteller Sissel Marie Gismervik.

Det er en god stemning mellom Asfalt-selgerne og brannmennene som tirsdag gjennomførte en svært realistisk øvelse i salgslokalene til Asfalt i Sølvberggata i Stavanger sentrum. Lokalet ble fylt av røyk, og to markører måtte reddes ut.

– Det er skikkelig skremmende, jeg kjenner det i magen selv om det bare er en øvelse, sier Gismervik.

Brannøvelse hos Asfalt i Stavanger

Brannmennene har reddet ut en av personene som var i lokalene til Asfalt under tirsdagens øvelse, som ble svært realistisk.

Foto: Gunnar Morsund / NRK

Det er rekordoppmøte av Asfalt-selgere til årets øvelse med brannvesenet. Det er flere enn Sissel Marie Gismervik som har blitt reddet ut av brennende leiligheter, og er glad for påminnelsen de får gjennom øvelsen. Brannfolkene er deres helter.

– Vi trenger en sånn øvelse. I sosialboligene vi fleste har, mangler det som regel røykvarslere. Brann er noe av det verste som fins, sier Gismervik.

Men vi trenger en påminnelse alle, i disse førjulstider. Det er mye hygge i å tenne stearinlys, og det er kanskje ikke bare Asfalt-selgerne som kanskje blir litt for beruset og sover fra pizzaen i stekeovnen.

Brigadesjef Sven Kåre Hagevik, Rogaland brann og redning IKS

Brigadesjef Sven Kåre Hagevik i Rogaland brann og redning oppfordrer alle til å skifte batteri og teste sine røykvarslere i dag.

Foto: Gunnar Morsund / NRK

I desember er vi litt mer på tå hev. Desember er en måned der vi må være ekstra forsiktige. I helgene opplever vi flere branntilløp etter tørrkoking, gjenglemte stearinlys, og mange flere elektriske artikler som øker brannfaren, sier brigadesjef Sven Kåre Hagevik i Rogaland brann og redning IKS.

1. desember er røykvarslerens dag. Da må du huske å skifte batteri i varsleren, og gjennomføre en test for å være sikker på at den virker.

– Tidlig varsling redder liv. Da er det viktig at man har på plass en røykvarsler som fungerer og kan si ifra dersom det skulle begynne å brenne hjemme. Med brannøvelsen i samarbeid med Asfalt ønsker vi å vise nytten av å ha en fungerende røykvarsler hjemme, sier brigadesjef Hagevik.

Asfalt-selgerne har dermed fått sin påminnelse fra brannmennene, som står svært høyt i kurs.

– Vi vinker til de hver gang de kjører forbi oss på gaten, for de er så greie, altså, sier Sissel Marie Gismervik.