Hopp til innhold

– Høyre har kastet penger etter næringslivet

Eirik Faret Sakariassen (SV) synes Stavanger-ordfører, Christine Sagen Helgø (H), burde gjort mer for å hindre kuttene i Stavanger kommune.

Eirik Faret Sakariassen

Eirik Faret Sakariassen er opptatt av at det skal kuttes minst mulig i det offentlige.

Foto: Mathias Oppedal / NRK

– Nå må ordføreren kreve at regjeringen kompenserer for de tapte skatteinntektene. Det er hennes eget parti som sitter i regjering, og vi forventer at hun er klar og tydelig på at regjeringen må gi Stavanger mer penger, sier Sakariassen.

I dag la rådmann i Stavanger Inger Østensjø og økonomidirektør Kristine Hernes frem forslag til kutt i kommunen. De foreslår kutt i skolen på nesten 16,5 millioner og kutt i barnehagen på 12 millioner. Stavanger-ordføreren er lettet for at det ikke må kuttes mer.

Christine Sagen Helgø

Ordfører i Stavanger, Christine Sagen Helgø.

Foto: Sebastian Winum Storvik / NRK

– Det er ikke overraskende det rådmannen nå har lagt frem. Vi har hele tiden visst at vi har en skattesvikt i 2015, og at det fortsatt er 70 millioner er jeg veldig fornøyd med, sier Sagen Helgø.

110 millioner til kommunene

I det reviderte statsbudsjettet ble det samtidig offentliggjort at alle kommunene i Norge til sammen får 110 millioner kroner i tillegg til de 1.1 milliarder som regjeringen la opp til da de presenterte revidert tidligere i vår.

– Det vil bare utgjør en bitte liten del av det Stavanger kommer til å trenge. Nå er det foreslått at det skal kuttes 70 lærerstillinger i Stavanger, det vil ikke SV, sier Sakariassen.

Han er enig med Arbeiderpartiet, som mener at Høyre har brukt pengene feil i Stavanger.

– I årevis har Høyre kastet penger etter næringslivet og utstillingshaller. Sånn kan vi ikke fortsette. Nå må bystyret og kommunen gjøre det som er vår oppgave, nemlig å sikre gode velferdstjenester for innbyggerne i Stavanger, sier Sakariassen.

– Tåler ikke mer kutt

Ifølge SV-politikeren er det ikke rom for flere kutt i det offentlige, og han er spesielt opptatt av at skoler, barnehager og eldreomsorgen må skånes.

– Jeg får signaler om at det ikke tåles mer kutt i det offentlige. Vi må sørge for at det er forsvarlige velferdstjenester som borgerne våre får nyte godt av, sier han.

Rådmannens forslag skal vedtas av bystyret i Stavanger, og Sagen Helgø tror det vil bli forandringer.

– Nå skal vi gå gjennom hvert eneste punkt og se hvordan vi skal håndtere denne situasjonen videre. Det som er viktig for flertallspartiene er barn og unge, så får vi se hvordan vi kommer i mål, sier ordføreren.