Hopp til innhold

Mer til studenter og kommuner i revidert

Regjeringen og støttepartiene er blitt enige om revidert nasjonalbudsjett

Regjeringen og støttepartiene er blitt enige om revidert nasjonalbudsjett. Se hele pressekonferansen.

ENIGE OM REVIDERT: De finanspolitiske talsmennene for de to regjeringspartiene, Høyre og Frp og støttepartiene KrF og Venstre hadde i ettermiddag en pressebrief hvor de fortalte om resultatet av forhandlingene om revidert.

Representanter for regjeringspartiene og støttepartiene KrF og Venstre møtte media litt over klokken 15 i ettermiddag i Stortingets vandrehall.

Mange dager og netters intense forhandlinger om revidert nasjonalbudsjett hadde lyktes noen dager før deadline.

Regjeringen la 12. mai frem sitt forslag til revidert nasjonalbudsjett for 2015.

Partene hadde satt 4. juni som frist til å bli enig, men kom altså i land etter langvarige forhandlinger i helgen.

– Takk til samarbeidspartnere. Målet har vært blant annet å skape en ny kurs som vil motvirke arbeidsledighet. Det har vi lyktes med, sa KrFs parlamentariske leder Hans Olav Syvertsen da partene la frem resultatet av forhandlingene nå i ettermiddag.

KRF Og venstre

ENIGHET: KrF sin parlamentariske leder Hans Olav Syversen og Venstre sin finanspolitiske talsmann Terje Breivik kommenterer revidert nasjonalbudsjett i Stortingets vandrehall

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Mer til studenter og kommuner

Partene er blant annet blitt enige om mer penger til lærlinger og studenter og mer til tiltak for å redusere arbeidsledighet.

Forhandlingene har blant annet resultert i 50 millioner kroner mer til lærlingtilskuddet, 500 flere studieplasser og 200 flere studentboliger.

Kommunene får også mer penger. Partene er blitt enige om 110 millioner kroner mer til Kommune-Norge enn de 1.1 milliarder som regjeringen la opp til da de presenterte revidert tidligere i vår.

Revidert nasjonalbudsjett omfatter svimlende 1200 millarider kroner. Og det er ikke store omrokkeringer som er foretatt. Partiene flytter på om lag 430 millioner kroner. Bruken av oljepenger skal ikke være økt.

Her er noen endringer:

  • 110 millioner kroner mer til kommunene.
  • 19 millioner kroner til 470 nye studieplasser.
  • 11,4 millioner kroner til 200 nye studentboliger.
  • 25 millioner kroner til næringsrettet forskning på fornybar energi.
  • 24 millioner kroner til økt lærlingtilskudd.
  • 40 millioner kroner til et såkalt såkornfond til oppstart av bedrifter.
  • 23 millioner til å opprette 500 flere tiltaksplasser for arbeidsmarkedet.
  • 20 millioner kroner til miljøteknologiordningen i Innovasjon Norge.

Fornøyd

Venstres finanspolitiske talsmann Terje Breivik sier det var viktig for hans parti å bruke mer penger på grønn omstilling.

Brevik fremhever at partiet har fått flertall for en innledende såkornordning for gründerbedrifter, økt satsing på miljøteknologi og flere gang- og sykkelveier.

Ekstrabevilgninger til flere kvoteflyktninger fra Syria ligger ikke inne i avtalen om revidert. Det forhandler partiene om helt separat.

Smått

Like imponert er ikke opposisjonen.

Det er veldig smått, det er veldig små summer de flytter på, sier Arbeiderpartiets finanspolitiske talsperson Marianne Marthinsen.

Det går veldig mye til små organisasjoner, til kristent arbeid og slike ting som er litt typisk når KrF er med på forlik. Det er i og for seg hyggelige tiltak, men det vi virkelig savner er kraftige tiltak for å bekjempe ungdomsledigheten som gir et urovekkende bilde, sier Marthinsen.

Senterpartiet synes at endringene er forsiktige.

– Jeg er overrasket på at det ikke er mer til kommuneøkonomien. Her blir det fortsatt kutt i kommunale tjenester. Dette er fortsatt et opplegg for nedbremsing av kommunenes økonomi. Dette er ingen bra dag for de som er opptatt av skole og velferdstjenester i kommunene. Kommunen er ingen vinner i dette reviderte nasjonalbudsjettet, sier Trygve Slagsvold Vedum.

Skuffet

SV er skuffet over forhandlingsresultatet på borgerlig side.

Jeg er skuffet over at det er tilnærmet ingen miljøprofil og nærmest ingen satsing på alle dem som har mistet jobben det siste halve året, sier SVs Snorre Valen.

Det er spesielt vondt å tenke på fordi man kunne sett de to tingene i sammenheng hvis man hadde vist politisk vilje til det. Det kommer vi til å gjøre i vårt reviderte budsjett. D er rom for å flytte på mer i revidert enn det de borgerlige har gjort her, sier Valen

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger