– Greenpeace-aksjonen var ulovlig

Oljeselskapet ExxonMobil har satt jurister på saken, etter at aktivister tok seg inn på en oljerigg i Ølen i Rogaland.

Greenpeaceaksjon i Ølen

VIDEO: Flere aktivister fra Greenpeace protesterte fra båter. Noen tok seg også inn på riggen i bakgrunnen, noe oljeselskapet ExxonMobil sier er ulovlig.

– Folk skal få uttrykke sine meninger, men dette bør gjøres på en lovlig måte, sier informasjonsdirektør for ExxonMobil i Norden, Knut Aksel Asp.

Flere aktivister fra Greenpeace gikk i morges om bord på riggen West Alpha, for å protestere mot planlagt oljeboring i Karahavet i Arktis.

– Aksjonen utgjør en sikkerhetsrisiko, både for demonstrantene og de ansatte på riggen, sier Asp.

Greenpeaceaksjon i Ølen

To av Greenpeace-medlemmene, som bordet riggen som befinner seg i Ølen i Rogaland, var kledd i isbjørndrakter. De andre var kledd i overlevingsdrakter.

Foto: Gisle Jørgensen / NRK

Han understreker at det ikke var en dramatisk situasjon, men sier at de har satt jurister på saken.

– Vår juridiske avdeling vil vurdere om det skal gjøres noe i forhold til denne aksjonen, men den var jo svært kortvarig, og vil ikke ha innvirkning på arbeidet som skal gjennomføres i Ølen, sier han.

– Ingen farlig situasjon

– Vi vet at vi ikke har skapt noen farlig situasjon, så det tar vi helt med ro. Aksjonen foregikk i fred og ro og de som gikk om bord på riggen hadde relevant sikkerhetsutstyr på seg, sier Truls Gulowsen i Greenpeace.

– Det kan hende ExxonMobil kommer med slike påstander for å svekke effekten av aksjonen, men det er vi vant med og det tar vi helt med ro. Det er Exxon som setter miljø, sikkerhet og helse på spill hvis de gjennomfører dette, legger han til.

(Artikkelen fortsetter under videoen).

Oljeselskapet ExxonMobil har satt jurister på saken, etter at aktivister tok seg inn på en oljerigg i Ølen i Rogaland.

Informasjonsdirektør i ExxonMobil i Norden, Knut Aksel Asp, om miljøaksjonen i Ølen.

Frykter oljelekkasje i Karahavet

Greenpeace demonstrerte i Ølen

Greenpeace demonstrerte i Ølen.

Foto: Gisle Jørgensen / NRK
Greenpeace aksjonerte i Ølen

GIKK OM BORD: Flere av aktivistene tok seg inn på riggen, og mener selv at aksjonen de hadde var vellykket.

Foto: Gisle Jørgensen / NRK

Greenpeace frykter en ny oljekatastrofe i Arktis, når ExxonMobil og Rosneft skal starte oljeboring i Karahavet i sommer.

– Det er risikosport å bore etter olje i Arktis. Det er et område som er langt fra all hjelp, og det er her riggen skal. Det kan få fatale konsekvenser, sier Erlend Tellnes, rådgiver i Greenpeace, til NRK.

– Dette kan ikke jeg svare i detalj på, siden det er prosjektet i Russland som styrer dette. Men vi hadde aldri vært med på dette om vi ikke var sikre på at det var trygt, sier Asp.

25 år siden Exxon Valdez

Det er 25 år siden den amerikanske oljetankeren Exxon Valdez traff et rev og forliste utenfor kysten av Alaska i 1989. Rundt 42.000 tonn råolje lakk fra skipet, og ulykken regnes som en av de mest forurensende miljøkatastrofene forårsaket av mennesker.

– Vi vil unngå et nytt Exxon Valdez. Det hadde vært forferdelig. Det bør absolutt ikke bores i Arktis-området, og det er det vi ville oppnå med denne aksjonen, sier Tellnes.

– Det var ikke uventa at noen ville benytte dagen i dag på demonstrasjoner. Dette var en ulykke som vi beklager svært dypt, og er utvilsomt et lavpunkt i vår historie. Men det var også et vendepunkt som gjorde oss bedre, og det er derfor miljøorganisasjonene må gå 25 år tilbake i tid når de skal trekke fram noe negativt om våre operasjoner, sier Asp.