NRK Meny
Normal

– Feil å bruke «krise» om nedgangstider

Med nedgangstider i Norge har ordet «krise» blitt brukt hyppig. Har man som Lars Solvik sett menneskeliv gå tapt foran øynene på seg, vet man godt at det er andre ting som er viktige.

Satte ting i perspektiv på konferanse

Lars Solviks foredrag under Haugesundkonferansen ga tilhørerne et annet perspektiv på situasjonen med nedgangstider i Norge.

I Haugesund i dag var det konferanse for de maritime miljøene i Norge. Temaet var «Veien ut av krisen», da med henvisning til de mange oppsigelsene av sjøfolk og nedbemanningen i den maritime leverandørindustrien som har pågått i det siste.

– Det er så lite som skiller liv og død

– Jeg har sett gamle mennesker, jeg har sett kvinner i 20-årene og jeg har sett barn mindre enn et år gammelt drukne, sier han til forsamlingen.

Lars Solvik

Lars Solvik har minnene fra Middelhavet brent inn i hukommelsen.

Foto: Thomas Halleland / NRK

I sammenheng med konferansen holdt skipsfører Lars Solvik et foredrag. Som skipsfører av redningsskipet Peter Henry von Koss har han sett mennesker drukne for øynene på ham, samtidig som mannskapet gjør sitt beste for å redde de som enda lever.

– Det er så lite som skiller mellom liv og død, og du ser det helt tett på. Da skjønner du at det er andre ting som er viktigere, sier Solvik.

Ingen krise i Norge

Siden i fjor sommer har Solvik drevet med redningsarbeid i Middelhavet. Etter å ha sett situasjonen der, mener han at det er feil å bruke ordet «krise» om nedgangstidene i Norge.

– For å si det enkelt. Vi har ingen krise, sammenlignet med det som skjer i Middelhavet, sier Sverre Meling. Han er leder for konferansekomitèen.

Lars Solvik skal i utgangspunktet ikke tilbake til Middelhavet før redningsarbeidet der er over. Men minnene kommer han alltid til å ha med seg.

– Du sitter igjen med mye inntrykk, og det kommer til å sitte i meg resten av livet, det er helt klart, sier Solvik.