Klargjøres for å redde flyktninger i Middelhavet

Redningsskøyta «Peter Henry von Koss» forlot Rogaland i dag. Nå skal den tilpasses forholdene i Middelhavet, og vente på ordre fra myndighetene.

RS «Peter Henry von Koss»

I dag satte RS «Peter Henry von Koss» kursen sørover for å være klar når ordren om å hjelpe til med flyktningkatastrofen i Middelhavet kommer.

Foto: Sebastian Winum Storvik/NRK

– Vi forbereder nå «Peter Henry Von Koss» for en potensiell aksjon i Middelhavet i regi av norske myndigheter, sier Vebjørn Sandor Knudsen, flåtesjef i Redningsselskapet.

Derfor forlot redningsskøyta Eigersund i Rogaland, og satte kursen mot Skagen i Danmark for vedlikehold og tilpasning til et varmere klima. Den klargjøres for å kunne hjelpe til i den humanitære katastrofen i Middelhavet.

De siste 18 månedene har minst 5000 mennesker som har lagt ut ifra Afrika i båter, mistet livet i Middelhavet, og siden 2. mai har Leger uten Grenser reddet 1817 mennesker i området.

Flyktninger reddes i land på Rhodos

Her reddes flyktninger på land på Rhodos. Mange er mindre heldige, og dør til havs på vei mot Europa.

Foto: LOUKAS MASTIS / Epa

Venter på operasjonsordre

Norske styresmakter har blitt bedt om å stille med skip fra 1. august for å hjelpe til med å håndtere flyktningkrisen. Regjeringa har gitt Politidirektoratet ansvar for oppdraget, og innsatspersonell fra politiet skal ha med seg våpen om bord. Skipet «Siem Pilot» har fått oppdraget, men de skal ikke ned alene.

– Vi har fått tydelige indikasjoner på at vi er ønsket av myndighetene øst i Middelhavet, sier Knudsen.

Men skøyta har ikke fått operasjonsordre.

– Så vi gjør skøyta klar i påvente av det. Den er bygget for nordiske forhold, så det er en del tekniske ting som må bearbeides. Skal den kunne gå i Middelhavet må blant annet kjølingen av motoren forbedres, sier han.

Laster kart, vennligst vent...

Detaljene rundt oppdraget er ikke avklart, men mest trolig får de norske bidragene tildelt et operasjonsområde sørvest, sør og sørøst av Sicilia.