– Regjeringsadvokaten har misforstått søksmålet

Nær 400 etiopiere har saksøkt staten for å få lov til å bli i Norge. Regjeringsadvokaten mener saken bør avvises, men avgjørelsen er tatt på feilaktig grunnlag, mener advokat Bent Endresen.

Etiopiere nekter å forlate domkirka

Saken har skapt reaksjoner og engasjement over hele Norge. Bildet er fra en tidligere demonstrasjon utenfor Oslo Domkirke.

Foto: Espen Evensen / NRK

– Staten trodde vi hadde anlagt et gruppesøksmål, men det har vi ikke. Vi har anlagt søksmål fra 400 individer, men bedt om at disse behandles samlet, sier advokat Bent Endresen til NRK.no.

Bent Endresen

Bent Endresen.

Foto: Tom Edvindsen / NRK

Han har sammen med advokat Kjell M. Brygfjeld saksøkt staten ved Justisdepartementet. I slutten av april svarte Regjeringsadvokaten at søksmålet ikke fyller kravet til gruppesøksmål.

De krever at vedtakene som avslår opphold for etiopiske asylsøkere, avvises, og at personene som risikerer å bli sendt ut av Norge, får bli mens saken behandles.

– Vært i Norge i ti år

I januar undertegnet Norge en returavtale med Etiopia. Den innebærer at svært mange asylsøkere som har bodd i Norge i flere år nå kan sendes hjem.

I april var for øvrig ingen sendt ut.

– Dette er mennesker som har vært i landet i opptil ti år. De er velintegrerte, noen har fått barn, og det har vært umulig å returnere dem fordi det ikke har foreligget returavtale. Så inngår Norge en returavtale med et av de mest undertrykkende regimene i Afrika, sier Endresen.

Kravene fra de 342 saksøkerne bygger åpenbart ikke på samme faktiske og rettslige grunnlag. Selv om sakene gjelder krav om asyl og vern mot utsendelse, innebærer disse spørsmålene at det må foretas individuelle vurderinger hos den enkelte part.

Regjeringsadvokat Kirsten Berger

Asylsøkerne er bosatt over hele landet. Flere steder har lokalbefolkningen engasjert seg i sakene, blant annet for sju år gamle Nathan i Hordaland.

– Tre dager ganger 400 personer

Selv om Endresen nå presiserer at det ikke er et gruppesøksmål, har han tro på at Oslo tingrett, som tar stilling til spørsmålet, kommer til å behandle sakene som én.

– Hvis du skal behandle hver enkelt sak, må det settes av tre dager ganger 400, og det sier seg selv at det er en helt umulig oppgave.

Han mener også at det må bli forskjell på behandlingen av de ulike saksøkerne.

– Det er familier med barn, og det er enslige forsørgere med barn. Disse må få en særskilt behandling sammenlignet med voksne, sier han.