Hopp til innhold

– Det har vært en lei sommer

Distriktslederen i UP mener antall trafikkdrepte i sommer er nedslående.

Øystein Krogstad og dødsulykker i Rogaland sommeren 2013

UP-leder Øystein Krogstad og bilder fra dødsulykkene som skjedde på rogalandsveiene i juni og juli.

Foto: NRK / NRK

– Dette er trist. Vi er på veien for å redusere antall drepte. Det er tydelig at vi ikke har vært gode i år, sier Øystein Krogstad, distriktsleder i UP for Agder og Rogaland.

Han viser til at fem personer har blitt drept i rogalandstrafikken i løpet av juni og juli.

– Det har vært en lei sommer. Tallene er rett og slett nedslående, sier han.

Ifølge Krogstad skyldes svært mange dødsulykker høy fart eller rus, eller begge deler, og han mener UP må fokusere enda mer på dette. Men han peker også på bilistenes eget ansvar.

Har beslaglagt flere førerkort

– Folk kjører forbi køen når den går i 100 kilometer i timen i 80-sonen. To-tre kilometer lenger fremme ligger de bakerst i en ny kø. Det er ingenting å tjene på dette i det lange løp, mener han.

Krogstads statistikk viser også at totalt ni personer har omkommet i trafikken i Rogaland hittil i år. Etter juli i fjor var tallet én mindre, åtte. Tall fra Trygg Trafikk viser at det i hele 2012 døde 13 personer i trafikkulykker her i fylket (ekstern lenke).

UP har også beslaglagt flere førerkort denne sommeren sammenlignet med sommeren i fjor. I år mistet 68 sommerbilister sertifikatet. Det er 27 flere enn i fjor sommer.

– Dødstallene stiger dramatisk

Krogstad mener det er en sammenheng mellom førerkortbeslagene og dødsulykkene.

– Vi ser trend, men jeg håper den kan snus. Når vi tar flere førerkort fordi mange kjører fort, og dødstallene stiger så dramatisk som de har gjort nå, så er dette en tendens som ikke er ønsket i det hele tatt, sier han.

Artikkelen fortsetter under bildet.

UP-kontroll

Krogstad på jobb i UP i mai i fjor.

Foto: Ludvigsen, Benedicte Goa / NRK

Han avviser at beslagene skyldes flere kontroller.

– Folk kjører fortere. Vi i UP har blitt flinkere til å sikte inn de som kjører fort, men vi har ikke hatt flere kontroller, sier UP-lederen.

En ulykke som ikke er med i Krogstads juni- og juli-statistikk, er motorsyklisten som døde i en ulykke ved Skurve i Gjesdal 7. august.

Natt til søndag 21. juli ble to fotgjengere, begge menn, påkjørt og drept på Bjergøy i Finnøy. Tidligere i juli omkom en annen motorsyklist, denne gangen ved Nesflaten i Suldal. Fire motorsykler kjørte sammen da den ene havnet utenfor veien.

– Betyr lite å komme hjem fem minutter før

I slutten av juni omkom en 18-åring etter en utforkjøring på Karmøy, mens en mann som ble kritisk skadet i en utforkjøring på Sviland i Sandnes tidligere samme måned, døde av skadene.

En innstendig Krogstad oppfordrer bilistene til å tenke seg om.

– Det er først og fremst den som trykker på gassen som kan gjøre noe med dette. Dette er en henstilling til folk om at de holder fartsgrensa, for vi ønsker absolutt ingen drept, sier han.

– Om du kommer fem eller to minutter tidligere hjem fordi du har kjørt forbi en lang rekke biler, betyr det veldig lite i den store sammenhengen, sier han.