NRK Meny
Normal

Rådmannen: – Arbeidet går for sakte

Sikringen av skredområdet som gjorde 17 personer bostedsløse vil ta lengre tid enn først antatt. Det får rådmannen i Lund til å reagere.

Jordras på Moi

I bunnen av rasområdet skal det bygges en voll som skal beskytte beboerne mot flere skred. Men skissen til vollen er fortsatt ikke klar.

Foto: Øystein Ellingsen/NRK

– Vi er utålmodige. Vi står klare med maskinene, og ville satt i gang snarest mulig, sier rådmann i Lund kommune, Rolv Lende.

Nyttårsaften våknet folk i Øyevollveien på Moi av et jordskred. 17 personer fra sju husstander ble evakuerte, og området er fortsatt ubeboelig.

Nå skal området sikres, og Lund kommune ble lovet en løsning over helga – men løsningen har latt vente på seg.

– Jeg kunne ønske at dette kunne gått mye raskere enn det det ser ut til nå, sier en skuffet rådmann.

Geologene Vidar Kvalsvik (NGI) og Eirik Traae NVE

Geologene Vidar Kvalsvik (NGI) og Eirik Traae (NVE) på stedet.

Foto: Øystein Otterdal / NRK

Stor voll

Geologene fra NVE og NGI har besluttet at det skal bygges en stor fangvoll i bunnen av bakken. Dette skal beskytte beboerne i Øyevollveien for flere ras.

Problemet er bare at skissen til fangvollen fortsatt ikke er klar.

– Vi jobber med dette nå. Vi må innhente mer data for å kunne prosjektere dette ferdig. Vi skal ha ny befaring på torsdag for å gjøre flere undersøkelser på stedet, sier geolog i NVE, Eirik Traae.

Traae synes det er beklagelig at skissen ikke er ferdig, men sier at tidsbruken er helt nødvendig.

– Det er en stor voll vi skal bygge, så det er vanskelig å få til uten en grunnleggende prosjektering. Det tar tid, sier han.

Anleggsarbeidere, med Lars Børge Stene i spissen, rydder opp etter jordskredet på Moi, nyttårsaften.

Lars Børge Stene er ansvarlig for opprydningen etter jordskredet. Veien opp til området hvor vollen skal bygges, er ferdig om tre dager. Da er det bare skissen til vollen som gjenstår, før arbeidet kan fortsette.

Sikkerheten først

Jørn Pedersen

Det er fortsatt ikke mulig for Jørn Pedersen å flytte hjem igjen. Han understreker likevel at det viktigste er at området er sikkert når han og de 16 andre evakuerte får flytte tilbake. – NVE må bruke tiden den trenger, sier han.

Foto: Kaj Hjertenes / NRK

Jørn Pedersen var én av de 17 personene som ble evakuert. Han måtte krype ut vinduet, da garasjen ble smadret av skredet.

Pedersen skulle gjerne flyttet hjem igjen, men i motsetning til rådmannen, mener han at tidsbruken ikke er et problem.

– Det viktigste er at det er trygt når beboere flytter hjem igjen. Derfor må NVE bruke tiden det trengs for å sikre området best mulig, sier Pettersen.

Nå bor han hos foreldrene sine. Før han dro fikk han reddet med seg noen verdisaker, samt et par malerier. Inne i huset er flere møbler ødelagt av gjørme.

– Samtidig blir det nok en del omfattende reperasjoner på huset når jeg flytter tilbake, sier han.

Nye 14 dager

Opprydningen er godt i gang, det er fangvollen som er problemet. Anleggsarbeidere jobber nå med å lage en vei opp til området hvor vollen skal bygges.

Mer kan de ikke gjøre før skissen er klar. Så vil det igjen ta to uker før vollen er ferdig.

– Dersom det ikke dukker opp noe uforutsett, så håper vi å ha klar en skisse for vollen i begynnelsen av neste uke, sier Traae i NVE.