NRK Meny
Normal

– Juleblomstene har avgått ved døden, men det gjør ingenting

Reidun Nyrud må rydde bort julepynt i kveld, men er glad for å være hjemme igjen en måned etter raset på Moi.

Det er en måned siden stein- og jordraset på Moi førte til at mange måtte flytte fra hjemmene sine. I dag fikk de endelig komme tilbake.

Reidun Nyrud

Da Reidun Nyrud kom hjem for første gang på en måned, var kaffe noe av det første hun tok fatt på.

Foto: Øystein Ellingsen / NRK

– Her var det jul og litt forskjellig som må ryddes bort, sier Reidun Nyrud – som ikke har bodd hjemme siden nyttårsaften i fjor.

Jordskredet som har gjort at Nyrud har bodd i bag den siste måneden, gikk tidlig om morgenen 31. desember. 17 personer fra sju boliger blei evakuert, og flere boliger og garasjer fikk skader da store steiner trilla ned fra fjellsida på Haukland på Moi i Lund kommune.

De mest optimistiske trodde på innflytting like over nyåret, men slik gikk det ikke. Etter å ha tatt raset i nærmeste øyesyn, avgjorde geologer at det var fare for nye ras.

Juleblomstene har takka for seg

Derfor måtte det bygges en fangvoll før innbyggerne fikk komme hjem igjen. Og den tok en stund å bygge. Det er helt greit for Reidun Nyrud.

– Jeg tenkte jo at det ikke kom til å gå så fort da jeg hørte de skulle bygge vollen. Samtidig tenkte jeg at jo større den blir, jo bedre blir det, sier hun, som er fornøyd med informasjonen hun har fått fra både kommunen og politiet.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Voll etter jordras på Moi

Vollen som er bygd for å stoppe eventuelle nye ras på Haukland i Lund.

Foto: Øystein Ellingsen / NRK
Reidun Nyrud, John Skåland og Lars Børge Stene

Reidun Nyrud, John Skåland og Lars Børge Stene, sistnevnte fra BS Graveservice, som har bygd vollen.

Foto: Øystein Ellingsen / NRK

Fredag fikk imidlertid hun og de 16 andre komme hjem igjen til sitt etter en måned på midlertidige adresser.

– Det er litt juleblomster som har avgått ved døden, men det gjør ingenting. Det går av å kjøpe nyt, sier hun, som synes det var rart å se juledukene ligge framme fremdeles.

– Ingenting er farlig her nå

– Det skal blir deilig å få det bort. Det blir det første jeg går løs på. Etterpå skal jeg nyte å være hjemme igjen. Det blir en avslappa aften.

John Skåland, teknisk sjef i Lund kommune, gikk sjøl rundt og ringte på dører for å få folk ut av husene da raset gikk nyttårsaften. Siden har han vært sentral i arbeidet med å få området sikkert.

Skåland stoler på at vollen er bygd stor nok, sier det ikke er noen grunn til bekymring.

– De kan vende tilbake til livet de har hatt. Det er lit slam og skitt utenfor her, men ingenting farlig. Jeg tror folk føler seg trygge nå, sier han.