NRK Meny
Normal

Det er tryggere på Moi nå

Ett år etter det store jordraset på Moi i Lund kommune, slår brannsjefen fast at tryggingsarbeidet har gitt resultater. Akkurat her i området er det tryggere å bo nå enn noen gang tidligere, sier han.

Ras på Moi i Lund

Det er ett år i dag siden det store jordskredet i bebyggelsen på Moi i Lund kommune.

Foto: Morten Drivdal

– Det var jo veldig spesielt og det var jo litt sjokkerende å våkne på nyttårsaften til et ras som kom gjennom trappen min, sier Jørn Pedersen.

Jørn Pedersen fikk deler av jordraset på Moi gjennom trappen i huset sitt.

Jørn Pedersen fikk deler av jordraset på Moi gjennom trappen i huset sitt.

Foto: Øystein Ellingsen / NRK

Pedersen var en av dem som ble vekket av raset. Han hadde aldri forestilt seg at den nye leiligheten han nettopp hadde flyttet inn i skulle bli rammet av jordras.

Rask reaksjon

Redningsmannskapene med brannsjef i Lund, John Skåland i spissen, fikk det travelt de neste timene og dagene, etter at det kraftige langvarige regnværet hadde utløst det 50 meter brede skredet.

– Jeg ble veldig overrasket da jeg kom opp og så alt det som hadde skjedd. Jeg hadde aldri trodd at det kunne skje noe slikt her i området, på forhånd.

Brannsjef John Skåland i Lund kommune

Brannsjef John Skåland og ordfører Pål Ravndal i Lund kommune.

Foto: Øystein Ellingsen / NRK


Brannsjefen forteller at det var veldig mørkt, da han nærmet seg rasområdet. Lyset hadde gått og han så veldig lite. Desto større var sjokket over å bli møtt av en vegg av tre og mold og steiner, som lå over veien.

– I starten bedrev vi rent redningsarbeid. Da var det snakk om å redde ut folk. Siden gikk vi raskt over i den fasen der vi tenkte på hva vi skulle gjøre videre.

Sikringsarbeidet ble omfattende

Geologer besluttet at det skulle bygges en stor fangvoll i bunnen av bakken der raset hadde gått. Og etter noen uker fikk de evakuerte flytte hjem.

Voll etter jordras på Moi

I dag er det bygget en jordvoll, som skal hindre nye skred i dette området.

Foto: Øystein Ellingsen / NRK

– Men er området godt nok sikret og er det fare for lignende ras igjen i Lund?

– Det er her vi har bygget en voll og akkurat her kan de kanskje være tryggere enn noen andre steder. Men det er mange steder det kan gå et ras og det er helt umulig å kunne si hvor det går neste gang. Men det som er sikkert er at vi er spesielt utsatte for ras her i kommunen. Men det kan gå ras likevel. Det fikk vi sett for ett år siden, avslutter brannsjef i Lund kommune, John Skåland.

Får skryt for innsatsen

Ordfører i Lund, Pål Ravndal, berømmer de som raskt satte i gang med å få bygget opp igjen området på Haukland.

– Men hvor sikker er du på denne jordvollen som beskytter hus og eiendom nå?

– Jeg føler meg rimelig trygg på den, for jeg har sett andre jordvoller som har stoppet ganske kraftige ras tidligere. Så ja, jeg føler meg trygg på den, sier ordføreren.