Normal

6000 cruiseturister fikk oppleve 17. mai

– Jeg hadde ingen anelse om at det var dette som ventet oss, sier Roc Jones fra Sør-Dakota.

Cruiseturister i Stavanger fikk oppleve 17. mai

Wenche Hansen i Guidecompaniet sammen med cruiseturistene Roc og Derek Jones fra Sør-Dakota.

Foto: Odd Rune Kyllingstad / NRK

Mellom 16. mai-kvelden og morgenen 17. mai klappet totalt fire cruiseskip til kai i Stavanger. Skipene har til sammen cirka 6000 turister om bord.

Og nærmere 700 av cruiseturistene var med i 17. mai-toget som startet i Stavanger sentrum, gikk gjennom Gamle Stavanger, og til slutt endte opp ved konserthuset. Der ble det internasjonal feiring av den norske nasjonaldagen.

For cruiseturistene Derek og Roc Jones fra Sør-Dakota i USA, er 17. mai ikke helt ukjent.

– Vi bor på et lite sted der de fleste innbyggerne har norske aner. Så vi pleier å feire 17. mai hjemme også, sier Derek Jones.

Planlagt i nesten ett år

Han sier de har fått bilder fra feiringen der hjemme av folk de kjenner. Men:

– Det er bare 109 innbyggere der, så deres tog er mye mindre enn dette, sier Jones.

– Dette er bare så annerledes. Jeg hadde ingen anelse om at det var dette som ventet oss, sier Roc Jones.

På en dag hvor nesten alle nordmenn har fri, er det ikke like enkelt å stable på beina de ulike aktivitetene turistene vanligvis kan få oppleve.

At cruiseturistene får gå i et 17. mai-tog gjennom deler av byen, er det Guidecompaniet som står bak. De har planlagt feiringen i nesten ett år, sier Wenche Hansen, ansvarlig i Guidecompaniet.

– Om bord er det både briter og amerikanere, og især for amerikanerne er 17. mai veldig eksklusivt og eksotisk, sier Hansen, som tidligere har fått høre fra cruiseturister at det er «rørende» hvor flott den norske nasjonaldagen feires.

Cruiseturister fikk oppleve 17. mai i Stavanger

Cruiseturister fra skipene MS «Koningsdam», MV «Balmoral», MS «Viking Sky» og MS «Saga Sapphire» besøker Stavanger på 17. mai.

Foto: Odd Rune Kyllingstad / NRK

Mannskor sang nasjonalsangen

Deler av konserthuset var leid ut for anledningen, og turistene ble servert kaffe, norske kaker og sjampanje – for dem som ville flotte seg med det. Underholdning fikk de også – «Ja, vi elsker», sunget av et lokalt mannskor.

Passasjerene som hadde meldt seg på 17. mai-turen, kommer fra «Viking Sky» og «Balmoral». De øvrige over 5000 passasjerene trengte heller ikke kjede seg. Båttur på Lysefjorden, turer til Preikestolen, busstur til Byrkjedal og busstur rundt på Jæren var blant aktivitetene de kunne delta på.

Se innslaget i «Gratulerer med dagen» på NRK1:

Nærmere 700 cruiseturister deltok i 17. mai-toget som gikk fra Stavanger sentrum, gjennom Gamle Stavanger og til konserthuset.

Guidecompaniet har hatt et godt samarbeid med både kommunen, havna og andre etater for å få vite hvor turistene kan sendes ut, sier Hansen.

– Det en utfordring å tilby nok turer på en slik dag. Det er vanskelig å komme inn i byen med busser, sentrum er nærmest lukket for kjøring, og museer og attraksjoner er stengt, sier hun.

I fjor lå to cruiseskip til kai i Stavanger 17. mai. Før det hadde byen flere år uten anløp på nasjonaldagen. Alle de fire skipene forlater Stavanger om ettermiddagen 17. mai.

Se flere bilder av 17. mai-feiringa i Rogaland:

Sunde skole på Madla i Stavanger - 17. mai
Foto: Lars Navestad / NRK