NRK Meny
Normal

44-åring tiltalt for å være del av stor nordeuropeisk narkoliga

I dag startet rettssaken mot en stavangermann som ifølge politiet skal ha vært en sentral aktør i en større nordeuropeisk narkoliga. Han er tiltalt for å ha vært med på å finansiere og planlegge innførsel av 21 kilo amfetamin fra Nederland til Danmark.

Amfetamin rettssak

Fra retten i dag. Rettssaken vil vare gjennom hele oktober måned.

Foto: Anders Fehn

BAKGRUNN: Stavangermann involvert i stor europeisk narkoliga

Slike mengder med amfetamin er verdt flere tiltalls millioner på «gata».

– 19. mai 2012. Klokken 23:15 er det en telefonoppringning. Det snakkes engelsk og tiltalte og NN (den islandske hovedmannen, journ. anm) vil møtes. Politiet avdekker at tiltalte kommer kjørende sørfra. NN kommer nordfra. De møtes på Shell-stasjonen ved Krossmoen.

Statsadvokat Asbjørn Eritsland begynte rettssaken i Stavanger tingrett med sitt innledningsforedrag i dag.

Narkoliga

Politi i flere land avdekket en større europeisk narkoliga i 2012. I den dukket en entreprenør fra Stavanger opp.

Han skal ha vært en mottakerne av et 21 kilo stort amfetaminparti som i september 2012 ble innført fra Nederland til Danmark. Ifølge påtalemyndigheten skal 44-åringen fra Stavanger vært med på planlegging og finansiering i forkant. Deler av partiet skulle videre til Norge, der det skulle blandes ut i boligen til moren til stavangermannen på Sørlandet. Mannen er tiltalt for brudd på straffelovens paragraf 162 tredje ledd, grov narkotikaforbrytelse.

Aktor 1 og 2

Aktor 1 og 2, statsadvokat Asbjørn Eritsland og politiadvokat Karen Mork.

Foto: Anders Fehn

Strafferammen i enkelte tilfeller kan være 21 år i Norge.

– Møtet varer fra 00:40 til 01:15, sa Eritsland.

I slutten av august møtes de to igjen. Islendingen er i Norge i under to døgn. Dagen etter møte med 44-åringen fra Stavanger, blir islendingen stoppet med 90.000 kroner i kontanter på Stavanger Lufthavn Sola.

LES OGSÅ: Ni års fengsel for narkotikahandel

Avlyttet

Forut for beslaget av 21 kilo amfetamin i København, hadde politi i Danmark og Norge kjørt separate etterforskninger mot det som skal ha vist seg å være en narkoliga.

I etterkant av beslaget er flere personer, blant annet flere islendinger og dansker, dømt til lange fengselsstraffer i Danmark. Den islandske hovedmannen tilsto sin rolle og fikk 12 års fengsel. Han skal vitne via telefonlink fra fengselet på Island på onsdag. To personer har fått 10 års fengsel, og andre har fått 8,7 og 6 år.

Under rettssaken i Stavanger vil flere av disse vitne, derfor vil det være tolker som oversetter blant annet engelsk, tysk og islandsk være til stede i retten.

I retten vil påtalemyndigheten legge frem omfattende etterforskningsmateriale. Blant annet ble det foretatt avlytting av telefonene til flere personer og rom.

– 14. september 2012 blir tiltalte og to islendinger pågrepet. Boligen hans i Stavanger og boligen til moren på sørlandet blir ransket, sa Eritsland.

Politiet finner en rifle, en hagle, en pistol, ammunisjon, mindre mengder av narkotiske stoffer og dopingmidler. Det ble også funnet 11.000 kroner i 200-lapper i taket til bilen hans, og over 300.000 kroner i boligen på Sørlandet.

LES OGSÅ: Ni års fengsel for narkotikahandel

Bare doping

Stavangermannen erkjenner straffeskyld for det som er nevnt over. Han erkjenner imidlertid ikke straffeskyld for de mest alvorlige punktene i tiltalen, de 21 kiloene med amfetamin og heleri av 4,1 millioner kroner.

– Jeg kjøpte dopingmidler av NN, men det var aldri snakk om narkotika, sa den tiltalte 44-åringen da han selv fikk begynne på sin forklaring. Han forklarte at han hadde truffet hovedmannen på ferie i Spania i 2010 eller 2011.

Han drev selv med «seriøs» trening på den tiden og kjøpte derfor dopingmidler av islendingen. 44-åringen er dømt to ganger tidligere, blant annet i en større dopingsak. Det var derfor de snakket i koder på telefon og møttes på måten de gjorde. Det har tatt fire år fra stavangermannen ble pågrepet til han er i retten. I mellomtiden har han også sittet 11 måneder i varetekt

– Ventetiden har vært forferdelig for ham. Han har måttet sette livet på vent. Det er en lettelse for ham å komme i gang med saken i retten, sier 44-åringens forsvarer, Kjell Myrland.

Rettssaken vil vare gjennom hele oktober måned.