Stavangermann involvert i stor europeisk narkoliga

Politi i flere land avdekket en større europeisk narkoliga. I den dukket en entreprenør fra Stavanger opp. Han skal ha vært en mottakerne av et 21 kilo stort amfetaminparti. Nå må han møte i retten.

Amfetaminbeslag. Illustrasjon.

Illustrasjonsfoto amfetaminbeslag

Foto: Politiet

– Dette er blant de større narkosakene vi har hatt.

Statsadvokat Asbjørn Eritsland er travelt opptatt med forbredelsene til rettssaken som begynner på mandag i Stavanger tingrett. Dette er en såkalt tredjeleddsak, altså grov narkotikaforbrytelse. Under tredjeledd av straffeloven §162 står det:

«Gjelder overtredelsen et meget betydelig kvantum, er straffen fengsel fra 3 til 15 år. Under særdeles skjerpende omstendigheter kan fengsel inntil 21 år idømmes»

Dette er 44-åringen fra Stavanger er tiltalt for.

21 kilo amfetamin er et meget betydelig kvantum.

LES OGSÅ: Ni års fengsel for narkotikahandel

Narkoliga

– Amfetaminen ble beslaglagt i Danmark. Han er tiltalt for medvirkning til innførsel i Danmark, sier Eritsland.

I tiltalen kommer det frem at 44-åringen, som har et byggefirma i Stavanger, skal ha vært med på planleggingen og bidratt til finansieringen forut for et smugleforsøk fra Nederland til Danmark i 2012.

Videre skulle deler av det 21 kilo store partiet fraktes til Norge. Her skulle det ifølge tiltalen blandes ut med laktose og magnesiumsulfat i Kvinesdal. Kureren ble imidlertid pågrepet, og stoffet beslaglagt i København.

– Det har vært perioder med skjult etterforskning med romavlytting og telefonavlytting. Islandsk politi har etterforsket saken, dansk politi har etterforsker saken og norsk politi har etterforsket saken, sier Eritsland.

14 personer har vært siktet i saken, blant annet sju islendinger, tre dansker og tre personer fra Stavanger. Til Aftenbladet sier statsadvokaten at dansk straffenivå vil være gjeldende i saken.

LES OGSÅ: Mann dømt i stor narkosak

Omfattende rettssak

Rettssaken mot 44-åringen starter nå på mandag og vil vare gjennom hele oktober. Islendingene og danskene som er dømt i saken, har fått fengselsstraffer på 7 til 12 år.

– Det blir en omfattende bevisførsel i saken. Det er islendinger og dansker som skal være med via videolink. Tolketjenester må involveres, og det er materiale som er samlet inn via avlytting som skal spilles av. Det er 38 personer som skal vitne under rettssaken, sier Eritsland.

Tiltalen mot 44-åringen er på seks punkter, hvorav et også gjelder heleri. Ifølge påtalemyndigheten har han disponert drøyt 4,1 millioner kroner som har vært utbytte av straffbare handlinger.

I tillegg til dette er han også tiltalt for:

  • Oppbevaring av diverse dopingpreparater
  • Ikke godkjent oppbevaring av en rifle, hagle og pistol med magasin
  • Oppbevart en mindre mengde amfetamin, kokain, metamfetamin og 460 diazepam

44-åringen satt fra høsten 2012 til høsten 2013 varetektsfengslet i 11 måneder.

LES OGSÅ: 13 års fengsel etter «Operasjon Rubicon»

– Helt forferdelig

Kjell Myrland er 44-åringens forsvarer. Han forteller at tiden i fengsel var tøff for stavangermannen.

Advokat Kjell Myrland

Advokat Kjell Myrland er mannens forsvarer.

Foto: Thomas Sommerset/NRK

– Han satt med brev og besøksforbud hele tiden. Det var veldig hardt. Det er veldig lang tid med brev og besøksrestriksjoner, sier han.

44-åringen erkjenner ikke straffeskyld for de mest alvorlige tiltalepunktene.

– Denne saken omhandler islendinger og dansker som har innført narkotika fra Nederland til Danmark. Min klient kjenner han som har er blitt pådømt som hovedmann fra Spania og har vært i kontakt med ham, men aldri om narkotika, sier Myrland.

De fleste danskene og islendingene ble dømt for omlag tre år siden.

– Hvorfor har ting tatt så lang tid her?

– Det har vært usikkerhet rundt hvor mye av narkotikaen skulle videre til Norge.

– Hvordan har det vært for ham med den ventetiden?

– Det har vært helt forferdelig. Han har ikke kunne kommet seg videre i livet, sier Myrland.