NRK Meny
Normal

Ni års fengsel for narkotikahandel

En grimstadmann (42) er dømt til ni års fengsel for omsetning av minst 11 kilo amfetamin og kokain.

Aust Agder tingrett

Etterforskningen mot mannen startet for omkring tre år siden. Saken gikk i Aust-Agder Tingrett, og mannen har anket dommen.

Foto: Schrøder, Tor Erik / Scanpix

Saken mot grimstadmannen inngår i den storstilte narkotikaetterforskningen som politiet har omtalt som «Operasjon Rubicon». Saken har forgreninger til både Østlandet og Vestlandet.

Gravd ned

De store narkotikapartiene skal ha blitt innført til landet av personer fra Litauen. Stoffet skal videre ha blitt gravd ned i depoter, blant annet i Sandefjord og på Myra i Arendal.

Flere sentrale aktører i de ulike narkotikanettverkene er allerede dømt til lange fengselsstraffer.

42-åringen ble frifunnet for et av hovedtiltalepunktene som omhandlet kjøp av sju kilo narkotika fra navngitte litauere, men retten kom likevel fram til at han kunne knyttes til 11 kilo amfetamin og kokain.

En av hovedmennene i «Operasjon Rubicon» ble i Sandefjord tingrett dømt for å ha levert flere kilo stoff til grimstadmannen. Aust-Agder tingrett mener på sin side man ikke kan bevise det samme, at grimstadmannen var mottaker.

Ble avlyttet i garasjen

Helt sentralt i etterforskningen mot grimstadmannen står flere timer med avlytting fra mannens garasje i Grimstad. I tillegg har politiet drevet spaning og sporing av mannens kjøretøy.

I dommen går det fram at flere av narkotikahandlene ble avtalt under møter i mannens garasje. De involverte skal ikke ha forstått at de ble avlyttet.

Politiet har også finkjemmet mannens økonomi på jakt etter bevis for narkotikahandel. I retten ble det lagt fram flere ringpermer som bevis for omfattende narkotikahandel.

Kjente til politiets metoder

Etterforskningen mot mannen startet for omkring tre år siden.

I retten kom det fram at 42-åringen skal ha hatt inngående kunnskap om politiets etterforskningsmetoder. Han var blant annet svært opptatt av å kontrollere kjøretøy som kom til boligen hans for å sjekke at ikke noen drev med spanning.

Mannen skal også ha unngått telefonkontakt med handelspartnere, men brukte i stedet en GPS-tjeneste for å spore opp folk slik at de kunne møtes ansikt til ansikt.

Mannen skal også ha hatt en utstakt kontantøkonomi og unngikk bankkort for å hindre sporing av pengebruk. Til forretningspartnere skal mannen ha anbefalt iPhone fordi politiet ikke kan få «hacket» smarttelefonen om man blir pågrepet.

42-åringen ga kun en innledende forklaring, men i senere tid nektet han å forklare seg for politiet. Han ga en rettslig forklaring i tingretten, men retten mener den var tilpasset bevissituasjon og framstod lite troverdig.

Få beslag

Under rettssaken kom det fram at grimstadmannen skal ha betalt 60.000 kroner for en kilo amfetamin og at det var litauernes pris for såkalte «kilokunder». Retten kom fram til at tiltalte må ha solgt narkotika for nær 1,2 millioner kroner.

Det noe spesielle i saken er at det nesten ikke er gjort beslag av verken narkotika eller penger. De fleste bevisene knytter seg til forklaringer og beslaglagte lister.

– Blir selvfølgelig anket

Mannens forsvarer, Trygve Staff, mener dommen er meget streng.

– Dommen blir selvfølgelig anket, sier han.

Det er allerede satt opp tid til ankeforhandlinger før jul. Det ble gjort samtidig med at selve saken ble berammet.

Statsadvokaten sier de ikke ønsket at det skulle gå for lang tid før dommen ble satt opp, og satte derfor tidlig opp tid til ankesaken.