NRK Meny
Normal

32 mister jobben på stålverk

Det er en tung dag for de ansatte ved Scana Steel Stavanger.

Oppsigelser Scana Steel Stavanger

Administrerende direktør Jan-Øyvind Jørgensen (til venstre) og hovedtillitsvalgt Grim Lura ved Scana Steel Stavanger på Jørpeland.

Foto: Zbigniew Czaplicki / NRK

På et allmøte i ettermiddag fikk de ansatte ved Scana Steel Stavanger på Jørpeland den dystre beskjeden om at 32 ansatte mister jobbene sine. 21 blir oppsagt, de siste 11 går av med AFP. Årsaken er at stålverket må spare penger for å bli konkurransedyktige.

Det var ikke mange blide ansikter å se på stålverket i dag.

- Dette er en tung dag. Vel 30 ansatte må gå og det er en stor reduksjon for bedriften. Det er aldri kjekt å komme med et slikt budskap, sier administrerende direktør Jan-Øyvind Jørgensen til NRK.

Bedriften må leve videre

80 av de 200 ansatte ved stålverket er for tiden permittert. Av disse er flesteparten 60 prosent permittert, mens fåtallet er 15 prosent permittert. Derfor har det lenge ligget i luften at det ville komme oppsigelser ved stålverket.

Hvordan er det blitt avgjort hvem som mister jobben?

- Det har blitt bestemt ved å se på ansenitet og kompetanse, slik at bedriften kan leve trygt videre, sier Jørgensen.

Oppsigelsene rammer både ansatte i produksjon og administrasjon. De det gjelder skal allerede ha fåt oppsigelsen via brev, skriver Aftenbladet.no

Godt samarbeid

- I denne prosessen, som har vært tøff for oss alle, så er det utrolig viktig at vi har hatt et godt samarbeid med klubben, sier Jørgensen.

Hovedtillitsvalgt ved stålverket, Grim Lura, sier seg enig i at samarbeidet med ledelsen har vært god, og at det nå er riktig å si opp noen av de ansatte.

- Slik jeg ser det, så måtte det skje nå, sier han.

Hva betyr dette for fremtiden til de som blir igjen?

Jeg håper det betyr at arbeidsplassene blir tryggere, og at vi kan begynne å tjene penger igjen. Selv har jeg jobbet her i 23 år, og jeg håper jeg kan jobbe her livet ut, sier Lura.

Usikker fremtid

Lura er ikke sikker på hvilken fremtid de som har mistet jobben kan vente seg.

- Jeg vet ikke hvilke de muligheter de har. Jeg tror ikke det finnes mange jobber innenfor det vi driver med, svarer han.

Hvilke reaksjoner har du fått fra kollegene dine dag?

- Oppgitthet, men de forstår det. Det har jo ligget i kortene lenge at vi ikke har tjent penger, så noe måtte gjøres, sier Lura.

Stålverket på Jørpeland

Scana Steel Stavanger på Jørpeland.

Foto: Bjørn Gisle Lyse