Hopp til innhold

-Gladmat er kortreist mat

250 000 mennesker er ventet til Gladmat-festivalen i Stavanger de neste fire dagene.

Magnhild Meltveit Kleppa

Samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa åpnet klokken tolv onsdag formiddag Gladmat-festiavalen i Stavanger.

Foto: Rolf Marnburg / NRK

Samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa åpnet onsdag formiddag Gladmat-festivalen i Stavanger.

Det er tolvte gang Gladmat-festivalen arrangeres. Den har vokst til å bli nordens største matfestival. Det er ifølge festivalledelsen ventet rundt 250 000 besøkende på festivalområdet i Stavanger der fire dagene "gladmaten" varer.

I år deltar 130 utstillere på festivalen.

Klart for Nordens største matfest

Gladmatens suksessoppskrift

–Produsentene møter kundene

Kleppa sa i åpningstalen at Gladmat-festivalen gir en anledning til nærhet mellom produsent og forbruker.

–Her kan de møte kundene og få direkte tilbakemeldinger på produktene sine. Det gjør at de neste år kan komme tilbake med forbedringer og enda flere varer i sortimentet, sa Meltveit Kleppa.

Se bildene fra gladmatfestivalen

Samferdselsministeren pekte på at festivalen er en påminnelse om den lopkale historien.

Brukar oljemetodar på mat

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Gladmat

Det var godt vær og god mat under åpningen av Gladmat-festivalen i Stavanger

Foto: Rolf Marnburg / NRK

–Går vi 100 år tilbake, forberedte de akkurat nå sendinger med solbær og ripsbær til England frå Sande i Hjelmeland. Fisterfjord hadde ansvar for frakten.

For 100 år sidan drev forfedrene våre slaktedyr over fjellet til større markeder. Skulle folk i Oslo få kjøtt frå Rogaland, måtte dyrene fraktes levende og slaktingen foregå i Oslo. Vi kan bare ane kreativiteten og ringvirkningene, sa Kleppa.

Kjendiskokker i fleng

De neste dagene skal en lang rekke kjente matpersonligheter sette sitt preg på festivalen i Stavanger.

Den britiske TV-kokken Gordon Ramsay skal gjennomføre åtte sceneshow under matfestivalen sammen med sin kokkepartner Stuart Gillies. De skal tilberede trerettersmenyer med norske råvarer, blant annet kveite og lam.

Lise er Årets Matformidler 2009

Årets festival domineres ellers av kvinnlige kokker. Både Ingrid Espelig Hovig, Wenche Andersen fra TV2s God Morgen Norge og "Årets Matformidler" Lise Finckenhagen, med bakgrunn fra Hellstrøms Bagatelle er med på Gladmat-festivalen.

Det norske juniorkokkelandslaget skal under festibvalen tilberede fire retter som går under vignetten "Årets Gladmat-middag".

Det blir også NM i pizzabaking under Gladmat-festivalen.