- Ruteflyene flyr over askeskyen

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Askeskyen fra Island kan nå Vestlandet tirsdag. Den kan stanse Nordsjø-helikopterene, men neppe ruteflyene.

Mandag formiddag ligger askeskyen fra helgens utbrudd på Island over Skottland. Tirsdag kan den trekke inn i Nordsjøen og bevege seg mot Vestlandet.

– Dersom det skjer, vil det kunne stanse trafikken med helikoptre til og fra installasjonen i Nordsjøen, sier flymeteorolog Ivar Hjellestad ved Værvarslinga for Vestlandet.

Les også: Ingen ambulansefly til Svalbard

Les også: Hele firmaet askefast på Island

– Skyen beveger seg lavere enn askeskyene i 2010

Årsaken til at det er helikoptrene som får problemer, er at årets askesky beveger seg betydelig lavere enn den som hindret flytrafikken i april og mai i fjor.

– Askeskyen skaper problemer fra 20 000 fot og ned. Rutefly som går i en marsjhøyde på 30 til 35 000 fot, skal ikke få problemer selv om skyen kommer inn mot Vestlandet, sier Hjellestad.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Oljearbeidere på vei til Nordsjøen

Helikoptertrafikken til og fra installasjonene i Nordsjøen kan få problemeer med askeskyen tirsdag.

Foto: Marius Harlem / NRK

Det er større og tyngre partikler i den skyen som nå kan være på vei mot oss, enn i skyene som dukket opp etter vulkanutbruddet på Island i fjor vår. Det betyr at de faller raskere ned og at skyene beveger seg lavere.

Les også: Vulkan-oska stoppar flytrafikken frå Stavanger til Island

– Flyene kan passere gjennom

Det skal heller ikke være noe problem for flytrafikken om ruteflyene må passere gjennom askeskyer på vei opp eller ned til og fra marsjhøyden.

I moderne jetturbiner smelter glasspartiklene. Når flyene er tilbake på bakken, kjøles det ned og det kan danne seg belegg i motoren. Dette er et problem som bygger seg opp over tid. En askesky skaper ikke problemer hvis flyene ikke må bevege seg gjennom den over lengre tid, sier Hjellestad.

Les også: - Flytrafikken går som normalt

Les også: – Intensiteten i utbruddet avtar

Flymeteorologen tror ikke at årets askesky-problemer vil være langvarige.

– Vulkanen har allerede mistet litt av trykket. Ekspertene på Island tror at dette vil være over om en uke eller to, sier Hjellestad.

Det britiske Metoffice skal foreta en ny kjøring av værdata ved 14-tiden mandag ettermiddag. Da vil det være mulig å vite mer om hvordan askeskyen ved Skottland vil bevege seg det neste døgnet.

Askesøylen stiger opp fra vulkanen Grimsvötn

Askeskyen fra vulkanen Grimsvötn beveger seg lavere enn askekyene gjorde i fjor vår. Dermed skaper den færre problemer for flytrafikken.

Foto: Jon Gustafsson/Helicopter.is / Reuters