- Køen kan halveres

Rushtidsavgift på E-39 motorveien vil redusere køene mellom Stavanger og Sandnes betydelig, mener forsker.

Kø ved Kvadrat
Foto: Otto Voldsund / NRK

- De nåværende bommene kan tidsdifferensieres slik at avgiftene økes i de mest utsatte periodene. Jeg gjetter køtiden for en bilist kan reduseres med mellom 30 og 50 prosent, sier forsker Harald Minken ved Transportøkonomisk institutt (TØI) til Rosenkilden, som er medlemsbladet til Næringsforeningen i Stavanger-regionen .

Han mener det er nok å øke prisen for de som har autopass-brikke fra 13 til 20 kroner for å få en bort i mot halvering av køene.

- Jeg er tilhenger av eksperimentering. Hvorfor ikke bare teste dette ut, spør Minken.

Forsker Harald Minken har nettopp gjort ferdig en rapport som konkluderer med at rushtidsavgift er samfunnsøkonomisk lønnsomt, og som vil korte ned køene på utsatte veistrekninger.

Skeptisk

Men samferdselssjef Gunnar Eiterjord i Rogaland fylkeskommune er skeptisk til forskerens konklusjon.

- Vi har gjort beregninger som viser at ved å heve bomtaksten til 25 kroner så kan trafikken kanskje blir redusert med 4,5 prosent. Skal vi få noen effekt av tiltak som køprising i vår region, tror jeg vi snakker om helt andre takster, sier Eiterjord til Rosenkilden.

Samferdselssjefen viser til at veksten i arbeidsplasser på Forus har økt raskere enn forventeter, og at mange som jobber der får betalt transporten til og fra jobb av arbeidsgiver, og at de har råd til en liten prisøkning.

- Dermed blir det de med dårlig råd som lider, mener Eiterjord.

Hva skal til før du parkerer bilen og reiser kollektivt?