skilleHør DK i nettradioen (brun) skilleMusikk: Bach eller Beatlesskille_slutt
3_1_banner
Her er du: NRK.no > Programmer > Radioarkiv > Sånn er livet
 
 

- TV er helsefarlig

For mye TV- titting i barndommen kan gi dårlig helse senere i livet, det viser ny forskning fra New Zealand.

Publisert 21.10.2004 14:59. Oppdatert 17.11.2004 17:13.


Dårlige barnevakter.
Heter barnevaktene dine Tom og Jerry? I så fall bør du ikke leie dem stort mer enn en time om dagen. For ser barn for mye på TV i oppveksten, øker nemlig risikoen for at de skal ende opp som overvektige røykere med høyt kolesterol og dårlig kondisjon, det skriver nettstedet forskning.no. Forskningrapporten fra New Zealand er også omtalt i det medisinske tidsskriftet The Lancet i juli 2004.
- Disse faktorene gir neppe noen kliniske helseproblemer i en alder av 26, sier Dr. Robert Hancox fra University of Otago på New Zealand. Men, sier Hancox, de er velkjente indikatorer på hjerte- og karsykdommer og død senere i livet. Nå oppfordrer forskerne oss til å ta affære før en ny generasjon får glodd seg til dårlig helse.

Fulgte barna i 26 år

Forskerne har fulgt rundt 1 000 barn fra fødselen i 1972 eller 1973 til en alder av 26. Opp igjennom årene registrerte teamet hvor mange timer ungene og ungdommene brukte foran tittekassa hver uke. Den fysiske formen ble også målt med jevne mellomrom.
Til slutt måtte alle forsøkspersonene gjennom en sjekk av kroppsmasseindeks, blodtrykk, kondisjon og kolesterolinnhold i blodet. Det viste seg at blodtrykket var den eneste faktoren som ikke så ut til å være påvirket av TV-titting.

Max to timer foran boksen!

Foto: Scanpix
Resultatene var temmelig klare, selv når faktorer som ulikheter i sosioøkonomisk status, kroppsmasseindeks i femårsalderen, aktivitetsnivå i 15-årsalderen, TV-titting i 21-årsalderen og foreldrenes vekt og røykevaner var med i regnestykket:
De som hadde brukt mer enn to timer foran boksen hver dag i barndommen, ble oftere overvektige og røykte mer. Dessuten hadde de oftere høyt kolesterolinnhold i blodet og dårlig kondisjon.

- Foreldre bør avgrense ungenes TV-tid til én til to timer om dagen. Mye tyder faktisk på at effekten er enda større hvis man kutter tiden til under en time, sier Hancox, som mener foreldrene også kan ha godt av nye TV-vaner.

Reklame gir dårlige spisevaner

Forskerne har ikke noe sikkert svar på hvorfor langvarig TV- titting påvirker helsen. De tre vanligste teoriene er imidlertid at fjernsynet stjeler tid fra fysisk aktivitet, at forbrenninga synker mens man ser på skjermen og at matreklamer på TV gir dårlige spisevaner.


Av Ellen Wesche Guttormsen

Sånn er livet, NRK P2, 21. oktober 04LENKER
Siste saker:
Flere saker: ALT OM IDOLENES MAKT

 
Søk i NRK Nettradio
Sånn er livet: programleder
25 SISTE SÅNN ER LIVET
 
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no