Informasjon fra NRK

NRK-serien «Atlantic Crossing» skal til Cannes

Den kommende NRK-satsingen «Atlantic Crossing» er valgt ut til hovedkonkurransen under de internasjonale TV-seriedagene i Cannes i slutten av mars. Dramaserien handler om kronprinsesse Märthas flukt til USA under 2. verdenskrig.

Atlantic Crossing

TV-dramaet om kronprinsesse Märtha (Sofia Helin) og president Franklin D. Roosevelt (Kyle MacLachlan) er tatt ut til seriefestivalen i Cannes.

Foto: Dusan Martincek / Cinenord/NRK

Oppdatering: Seriedagene i Cannes er utsatt til oktober på grunn av koronapandemien.
Premieren på NRK er framskyndet fra januar 2021 til oktober 2020.

Som den eneste norske blant ti internasjonale dramaproduksjoner er «Atlantic Crossing» plukket ut til hovedprogrammet på TV-festivalen Canneseries i vår. Det ble kjent på en pressekonferanse i Paris i dag, 26. februar.

Visningen finner sted i det berømte festivalpalasset i Cannes 30. mars. Den 1. april skal det deles ut priser på den avsluttende gallaforestillingen.

Sofia Helin, Tobias Santelmann og Kyle MacLachlan spiller hovedrollene i «Atlantic Crossing». Serien på i alt åtte episoder er produsert av Cinenord.

Atlantic Crossing

Kronprinsesse Märtha (Sofia Helin) og kronprins Olav (Tobias Santelmann).

Foto: Julie Vrabelova / Cinenord/NRK

Glad serieskaper

– Her står jubelen i taket, forteller serieskaper Alexander Eik. – Vi har jo lagt ned enormt mye tid og arbeid i denne serien over snart ni år. Jeg gleder meg vilt til å få dele den eventyrlige historien om kronprinsesse Märtha med verden, sier Eik.

– Nominasjonen til Cannes gjør meg svimmel av lykke, sier prosjektredaktør i NRK, Tone C. Rønning. – Det er en bekreftelse på at vi leverer kvalitet på høyde med de beste seriene i verden. Det er en herlig belønning for mange års beinhardt arbeid. Ikke minst er dette et resultat av serieskaper Alexander Eik og produsent Silje Hopland Eiks unike energi og evne til å dra lasset, sier Rønning.

– Jeg så utrolig stolt over at «Atlantic Crossing »er plukket ut til konkurranseprogrammet i Cannes. Det er på tide å fortelle historiene om de kvinnelige heltene under andre verdenskrig, sier Sofia Helin som spiller kronprinsesse Märtha.

Atlantic Crossing

Serieskaper Alexander Eik og skuespiller Sofia Helin.

Foto: Eva Rose / Cinenord/NRK

To priser i 2018

Det er nå to år siden NRK-serien Lykkeland valgt ut til hovedkonkurransen og stakk av med to priser. Canneseries viser fram nye TV-serier fra hele verden og går parallelt med den etablerte TV-messen MIPTV.

«Atlantic Crossing» følger kronprinsesse Märtha (Sofia Helin) gjennom hennes dramatiske flukt og politiske oppvåkning under 2. verdenskrig. Mens ektemannen, kronprins Olav (Tobias Santelmann) kjemper for de allierte fra Storbritania, flykter kronprinsesse Märtha til USA med deres tre barn. Her får hun et nært forhold til president Franklin D. Roosevelt (Kyle MacLachlan) og hans hustru Eleanor (Harriet Harris). Kronprinsessen griper muligheten til å påvirke presidenten på et tidspunkt da de allierte, deriblant Norge, desperat trenger USAs hjelp i kampen mot Hitler.

Les også:

Sofia Helin og Tobias Santelmann som Märtha og Olav

Sofia Helin og Tobias Santelmann som kronprinsesse Märtha og kronprins Olav under Märthas hjemkomst til Norge 7. juni 1945.

Foto: Morten Wien Solberg / Cinenord/NRK

Dette er seriene som konkurrerer i hovedprogrammet under Canneseries:

  • 257 Reasons to live (Russland)
  • Atlantic Crossing (Norge)
  • Dignity (Chile/Tyskland)
  • The Grave (Israel)
  • Kidnapping (Danmark/Frankrike)
  • Losing Alice (Israel)
  • Man in Room 301 (Finland)
  • Partisan (Sverige)
  • Top Dog (Sverige)
  • Trying (Storbritannia)

Under avslutningsseremonien 1. april skal det deles ut priser blant annet for beste serie, beste skuespiller, beste manus og beste musikk.

Les mer om Canneseries