Innspillingen av «Atlantic Crossing» er i havn

Den sju måneder lange innspillingen av NRKs kommende storsatsing «Atlantic Crossing» avsluttes på Honnørbrygga i Oslo i dag. På den siste opptaksdagen gjenskapes gledesscenene 7. juni 1945, da kongefamillien returnerte til Norge etter fem år i landflyktighet.

Atlantic Crossing - siste innspillingsdag

Sofia Helin og Tobias Santelmann spiller kronprinsesse Märtha og kronprins Olav i dramaserien «Atlantic Crossing». Her på den 99. og aller siste opptaksdagen på Honnørbrygga i Oslo 27. juni.

Foto: Morten Wien Solberg / Cinenord/NRK

Dramaserien «Atlantic Crossing» følger kronprinsesse Märtha (Sofia Helin) gjennom årene på flukt i USA og hennes personlige og politiske oppvåkning.

Les også:

Cinenord, som produserer serien for NRK, startet innspillingen i desember 2018. De siste ukene er det blant annet gjort opptak i Stavanger-området, før den aller siste scenen altså spilles inn i Oslo i dag, 27. juni.

Kjolepyntet kvinne og mann i dress

Sofia Helin som kronprinsesse Märtha og Tobias Santelmann som kronprins Olav.

Foto: Julie Vrabelova / Cinenord/NRK

Magisk følelse

– Det er vanskelig å beskrive den magiske følelsen av å se manuset komme til live foran kameraet de siste syv månedene, sier regissør og manusforfatter Alexander Eik. – Det har vært en lang og eventyrlig reise som nå ender der historien også ender – med kongefamiliens hjemkomst på Honnørbrygga i Oslo. Akkurat nå føler jeg meg glad og lettet over å ha kommet i havn, bokstavelig talt, med mitt livs hittil største faglige utfordring, sier Eik.

NRKs prosjektredaktør Tone Rønning gleder seg til den ufortalte historien om kronprinsessen får møte sitt publikum. – Kronprinsesse Märtha var privilegert, men allikevel flyktning og alene om ansvaret for tre små barn. Reisen gav henne en ny rolle og ny innsikt, og det ble hennes politiske oppvåkning. Det er ikke fortalt mange historier om kvinner under 2.verdenskrig. Nå forteller vi en av dem, sier Rønning.

Atlantic Crossing» er på 8 episoder og får premiere på NRK tidligst på nyåret 2021.

Denne siste, krevende opptaksdagen er i sin helhet viet den historiske scenen der kong Haakon (Søren Pilmark) går i land på Honnørbrygga sammen med kronprinsesse Märtha og barna. De blir møtt av kronprins Olav (Tobias Santelmann), som var kommet hjem allerede 13. mai sammen med de allierte frigjøringsstyrkene.

Scenen gjenskapes blant annet ved hjelp av 120 statister som gjennom spesialeffekter skal bli til jublende folkemengder. Også marineskip og andre fartøy er med.

Kongefamilien har gått i land på Honnørbryggen i Oslo 7. juni 1945

Hjemkomsten på Honnørbrygga 7. juni 1945: Kong Haakon, kronprinsesse Märtha, prinsessene Ragnhild og Astrid, prins Harald og kronprins Olav.

Foto: Scanpix / NTB scanpix

Hoffdamen og adjutanten

Anneke von der Lippe, Norges første Emmy-prisvinnende skuespiller («Øyevitne», 2015), har en stor rolle i serien. Hun spiller kronprinsessens trofaste hoffdame, Ragni Østgaard. Også hennes familie ble splittet da hun og den yngste sønnen fulgte kronprinsessen til USA. Ektemannen, kronprinsens adjutant Nikolai Østgaard (Lasse Kolsrud), fulgte kongen, kronprinsen og regjeringen til Storbritannia. Den 7. juni ble ekteparet og deres tre barn gjenforent.

Atlantic Crossing

Anneke von der Lippe spiller Ragni Østgaard, kronprinsesse Märthas hoffdame.

Foto: Dusan Martincek / Cinenord/NRK

Se Filmavisen: Hjemkomsten til kong Haakon VII

I andre store roller vil vi få se Kyle MacLachlan (Sex og singelliv, Twin Peaks) og Harriet Harris (Frasier, Frustrerte fruer) som Franklin D. og Eleanor Roosevelt. Det er også en rekke profilerte norske skuespillere i rollene som regjeringsmedlemmer og Stortingspolitikere. (Se full rolleliste i faktaboksen under).