Hopp til innhold

Meisene har fløyet – kaffebaren stenger

Etter 87 dager med direktesending fra verdens stiligste fuglehus er Piip-Show på NRK.no over, men fuglene og prosjektet lever videre.

Blåmeisfamilien har reist og kaffebaren stenger etter 87 dager med direktesending på NRK.no.

PIIP-TALL: Åtte kamera, tre leiligheter, én kaffebar, flere tusen chatmeldinger, 22 egg, 21 fuglearter, ett ekornpar med barn og enkelte katter. Alt uten snev av regissering, kameraskrekk eller dressur.

Collage piipshow

SEERNE: Det er ikke bare mennesker som har fulgt fuglelivet minutt for minutt i vår. Under NRK2 sin direktesending var dette noen av bildene folk postet på Twitter og Instagram.

Foto: Seernes bilder på Twitter og Instagram

11. mars startet Piip-Show med hektisk liv i kaffebaren. Siden da har NRK.no sendt godt over 125 000 minutter direkte fra det uvanlige fuglebrettet.

I Iøpet av våren har folk fra hele verden fulgt livet til småfuglene i Norge – fra flørting i baren via klekking og hekking til meisungene flytta ut av sine kameraovervåka leiligheter.

– Det har vært intenst med foten på gassen i 87 dager, sier frilansfotograf Magne Klann som sammen med illustratør og modellmaker Lars Aurtande har skapt Piip-Show.

Som barrista i baren hele våren har han servert over 60 000 gram frø til fugler og ekorn – og ryddet opp etter dem hver kveld.

I tre måneder sender NRK direkte fra Piip-Shows kaffebar. Bak prosjektet står Magne Klann og Lars Aurtande.

ACTION: Litt av hvert har skjedd foran kameraet i kaffebaren til Piip-Show.

Kjøttmeistenåring fra Piip-Show

FLYTTET HJEMMEFRA: Kjøttmeisene fra den pent møblerte leiligheten i Piip-Show har flydd ut i den store verden.

Foto: Magne Klann
Blåmeisunge mates

SISTE GLIMT: Her får en av blåmeisungene mat like etter at den forlot sitt trygge hjem tidligere denne uka. Dermed står leiligheten tom og NRK avslutter direktesendinga.

Foto: Magne Klann

Tolv unge meiser har forlatt leilighetene

Like før påske fikk publikum være med inn i en knøttliten leilighet til blåmeisene Silje og Pål hadde flytta inn. I begynnelsen av mai gav seerne et kjøttmeispar i nabolaget navnene Victoria og Albert.

Snart hadde de parene et svare strev med å ruge, klekke og fôre opp hver sin ungeflokk. Livet både på fuglebrettet og i de stilfulle leilighetene har vært populære.

– Det har vært hyggelig å ha hatt mange seere med oss blant annet på storskjermer i barnehager, kontorer og eldresentre, sier Klann som har svart på tusenvis av spørsmål og kommentarer fra publikum i løpet av våren.

Nå har alle meisene forlatt sine møblerte hjem og flydd ut i verden. Dermed er det tid for å avslutte prosjektet på NRK.no.

Fluesnapperen Bonnie i Piip-Show

KLEKKER SNART: Flusnappernes leilighet ble første gang vist da NRK2 sendte Piip-Show direkte 14 timer på «Fuglenes dag». Selv om Piip-Show er over på NRK.no fortsetter skaperne bak prosjektet sendinga til ungene har klekket og forlatt reiret.

Foto: Magne Klann og Lars Aurtande
Tumblr nighthawk

VERDEN RUNDT: Mange medier og blogger verden over har viet prosjektet til Magne Klann og Lars Aurtande oppmerksomhet i vår. I New York har Victoria Nece malt en spesialversjon av det ikoniske bildet Nighthawk av Edward Hopper.

Foto: Victoria Nece

Siste «piip» er ikke sagt ...

Men Piip-Show er likevel ikke over. Et tredje hjem overvåkes fortsatt. Der har fluesnapperne Bonnie og Clyde kapret en meisekasse og ruger på seks egg.

– Nå skal fluesnapperkameraene over på www.Piip-Show.no. Der drifter vi det uten NRK fram til de flyr ut om noen uker, sier Klann.

Sammen med Lars Aurtande har han ikke bare laget miniatyrverdenen som fuglene «lever i», men også boka «Piip-show – En blåmeisfamilie blir til».

– Blåmeisene har blitt til og er nå ute i verden. Nå håper vi at det går like bra med fluesnapperne, sier Klann til NRK.no.