Hopp til innhold

Hvordan lager fuglene barn?

Du hører dem flørte om våren. Nå kan du også se fuglene legge egg, ruge og klekke!

Blåmeisparet Pål og Silje bor like ved Piip-Show sin kaffebar. De er noen skikkelige lovebirds for tida og ungene er snart på vei.

SJEKKING OG HEKKING: Blåmeisene flørter heftig, men sexlivet deres er heller labert. Og selv om Piip-Show-stjernene Pål og Silje gjerne holder sammen resten av livet skal du ikke se bort ifra litt utroskap innimellom.

Når dagene blir lengre og vårsola varmer i kropp og sinn, begynner fuglene å gjøre seg klare til hekking – å lage barn!

Det første som skjer er som regel at hannene velger seg ut et passende område, et territorium, som de forsvarer med nebb og klør. Her slipper ingen andre hanner inn, og grensene annonseres med sang.

Sangen lokker også hunnene til seg, og hver hunn som legger turen innom, blir forsøkt imponert etter alle kunstens regler. Hun blir også vist forskjellige steder i territoriet som kan egne seg som reirplass.

Velger som regel uinnreda leiligheter

Kjernebitere i Piip-Show

Et par kjernebitere på date i Piip-Show-baren.

Foto: NRK.no/piipshow
Hjemme hos blåmeisene i Piip-Show

I Piip-Shows ene ettromsleilighet bor blåmeisene Pål og Silje.

Foto: NRK.no/piipshow
Fire egg i Piip-Show

Om kvelden legger hunnen egg, men hun venter med å ruge til alle eggene er lagt. Hun legger mellom sju og fjorten egg.

Foto: NRK.no/piipshow

De artene som bruker fuglekasser, er såkalte hullrugere. De bygger ikke rede ute på en gren, men inne i et hulrom, som regel en hul trestokk eller et gammelt hakkespetthull. Men siden naturlige hulrom er mangelvare mange steder, ikke minst som følge av moderne skogbruk, så tar de mer enn gjerne til takke med fuglekasser – ikke minst når de er så stilfullt innredet som her.

De mest aktuelle artene i vårt område er blåmeis og kjøttmeis, men senere kan også svart-hvit fluesnapper dukke opp.

Paringen er unnagjort på sekunder

Selve paringen tar bare noen sekunder og skjer ved at hannen setter seg på hunnens rygg. Han har ingen utvendige kjønnsorganer å skilte med, men på akrobatisk vis presser de kjønnsåpningene mot hverandre og de edle dråpene utveksles.

Når hannen og hunnen har funnet tonen, og reirhullet/fuglekassen er valgt, begynner de å samle strå, mose, dun og annet materiale som de bygger redet med. Her legger hunnene sine egg, ofte et pr. døgn i flere dager.

Hvert egg må befruktes av hannen, så dette er en travel, men sikkert veldig hyggelig tid for dem begge.

Hannen har seg med nabokona

Eggene til blåmeisene ruges i 14 dager. I denne perioden bringer hannen mat til henne. Når fuglene først har begynt rugingen, tåler ikke eggene å bli liggende kalde for lenge.

De må også holde eggtyver som skjærer, flaggspett og ekorn unna. Når hunnen ruger, hender det at hannen lurer seg ut for å se om han kan slippe til og pare seg med nabokona.

Eggene klekker etter tur, og ungene kommer ut nakne og blinde – og fryktelig sultne. Dette er den travleste tiden i året, og begge foreldrene bytter på å samle mat til hele ungeflokken, mens den andre holder ungene varme. Etter hvert får ungene dun og fjær, og må lære seg å fly. Men veien fram dit er lang og farefull, og det er duket for dramatikk og sjalusi – så her er det bare å følge med!

DKMA03DVR (Med 24 timers DVR-buffer)

PIIP-SHOW: Hjemme hos meisene er familielivet i gang. Du kan følge det som skjer i kassa fram til ungene forlater reiret i midten av juni.

Hvorfor ruger de ikke?

Noen spørsmål fra Piip-Shows seere er så vanskelige at Piip-Shows ornitologer må spørre ekspertenes ekspert. Når det handler om norske småfuglers flørting, sexliv og trofasthet har professor Tore Slagsvold svar på det meste:

– Hunnen i Piip-show ligger nå på eggene om natten selv om bare to egg er lagt. Hvorfor settes ikke utviklingen i gang av det?

Skjærer i Piip-Show

Småfuglene må passe seg for eggrøvere, men også skjærene med alt sitt spetakkel dresser seg opp og går på date.

Foto: NRK.no/piipshow

Blåmeisflørting i Piip-Show

Blåmeisene kan gjerne holde sammen i flere år, men helt trofaste er de ikke...

Foto: NRK.no/piipshow

– Hunnen legger seg vanligvis på eggene en kort periode om kvelden men reiser seg opp slik at ikke eggene som allerede er lagt skal utvikles for fort; dette er for å sørge for at ungene klekker omtrent samtidig. Vanligvis vil tidlige kull klekke over ca. ett døgn, som skyldes nettopp at de tidlige eggene varmes noe hver kveld. Det er foreslått at slik kortvarig oppvarming kan styrke eggenes immunforsvar og derved øke klekkbarheten, forklarer Slagsvold.

– Kjenner søsken hverandre igjen? Forekommer innavl med søsken eller foreldre/barn?

– Det er svært sjelden at søsken hekker sammen. Dette gjelder ikke bare meiser men generelt for fugl og andre vertebrater. Dette er nok for å hindre innavl. Det er mulig at de kjenner igjen søsken (vist hos andre arter), men viktigste mekanisme hos meiser er nok at døtre drar lenger vekk fra oppvekst stedet for å hekke enn sønner.

Til døden skiller dem ad...

– Vet man om alder for par? Pleier de å være jevngamle?

– Ofte er ettåringer i par med hverandre, og eldre med eldre. Dette er kanskje ikke så mye på grunn av valg, men at de eldre henger sammen over flere år, og hvis den ene dør, kan den andre ta en ny i nærhetene, som
også ofte er et eldre individ.

– Hva om to ettåringer slår seg sammen? Har manglende erfaring noe å si for hekkesuksess?

– De unge har vanligvis litt dårligere suksess enn eldre, antagelig på grunn av erfaring, svarer biologiprofessor Tore Slagsvold.