Normal

Vil bygge igjen Middelalderparken

Skrinleggingen av Lambda-prosjektet i Bjørvika blåser nytt liv i striden rundt innmuringen av Middelalder-Oslo.

Middelalderparken i Gamlebyen.

Middelalderpakern i Gamlebyen, mest kjent for Øyafestivalen.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

Riksantikvaren aksepterte Lambda mot at deler av bygningsmassen foran Middelalderparken ble fjernet fra planene. Nå krever grunneieren bygningene tilbake.

Les også: «Lambda» reddet i ellevte time

Administerende direktør Paul Lødøen hos Bjørvika-utbygger Oslo S Utvikling reagerte kraftig da Riksantikvar Jørn Holme og byrådsleder Stian Berger Røsland presenterte det store Bjørvika-forliket i mai i år.


Frarøvet kvadratmetre

Oslo kommune skulle få bygge det omstridte Munchmuseet mot at Kongsbakken, grøntdraget mellom Middelalderparken og Bispevika, ble dobbelt så bredt som opprinnelig tenkt.

Ifølge Oslo S Utvikling innebar hestehandelen at de ble frarøvet 25.000 kvadatmeter bygningsmasse. De vil Lødøen nå ha tilbake.

– Hvis Lambda ikke blir bygget, er det ingen grunn til å gjøre noe med Kongsbakken.

– Vi føler oss rimelig trygge på at vi kan bygge ut Kongsbakken slik den er regulert, og slik den er i henhold til de planene som foreligger i dag, sier Paul Lødøen.

Lite forståelse for historie

Oslos middelalderbyentusiaster har kjempet en årelang kamp for å hindre at Middelalderparken blir sperret inne av inntil 11 etasjer med glass og betong. En av de ivrigste er Leif Gjerland.

- Det var stor glede hos oss da den viktige siktlinja over mot Akershus festning ble åpnet opp. Haakon V Magnussons festning fra 1299 er en svært viktig del av middelalderbyen.

- At de begynner å kludre det til og vil tette igjen, viser manglende forståelse for kultur og historie. De har mest forståelse for økonomi, tror jeg, sier Gjerland.

Økonomiske konsekvenser

Og de økonomiske konsekvensene kan bli store hvis Paul Lødøen og Oslo S Utvikling ikke får viljen sin.

– Vi forventer erstatningsarealer eller kompensasjin for de arealene vi mister. Vi kommer til å forfølge denne saken både økonomisk og juridisk.

Lambda

Lambda-bygget som skulle stå i Bjørvika er nå skrinlagt.

Foto: HAV Eiendom

– Det kan bli et erstatningskrav på opp mot en milliard kroner i et søksmål om vi mister hele Kongsbakken. For en utbygger er det viktig med forutsigbare rammebetingelser, og vi forholder oss til vedtatte reguleringer og planer for Bjørvika.