Hopp til innhold

«Lambda» reddet i ellevte time

Riksantikvaren og byrådslederen er enige om Bjørvika. Munch-museet blir bygget som planlagt, men åpningen mot fjorden blir dobbelt så bred.

Lambda

Munch-museet blir som planlagt.

Foto: HAV Eiendom

Riksantikvar Jørn Holme har trukket sin innsigelse mot «Lambda». Bak Operaen kommer det planlagte Deichmanske bibliotek.

– Vi har kommet frem til en løsning for et nytt Munch-museum i Bjørvika. Munchs kunst er Norges viktigste bidrag til verdens kulturarv, og med dagens avtale gir vi arven fra Munch det museet den fortjener, sier byrådsleder Stian Berger Røsland (H).

Riksantikvar Jørn Holme pekte tidlig ut høyhusene i Bjørvika som en av sine viktigste kampsaker. Det er disse utbyggerne som taper, for kompromisset betyr at det ikke blir bygget flere høyhus i Bjørvika.

Munch-museet og Deichmanske bibliotek blir bygget som planlagt, uten endringer.

Holme har hele tiden slåss for Middelalderparken i Oslo og muligheten til å se vestover i byen. Han mente at det planlagte 60 meter høye Munch-museet kom til å sperre utsikten.

– Borte bak en mur

– På den ene siden ligger Akershus festning. På den andre ligger vannspeilet i Middelalderparken og fjorden. Den historiske dimensjonen mellom den gamle og nye byen blir borte bak en sammenhengende mur, har Jørn Holme sagt.

Nå protesterer han ikke lenger, verken mot «Lambda» eller Deichmanske bibliotek. Men et rundt 50 meter bredt belte med planlagte blokker på ni etasjer blir nå borte fra området.

 Stian Berger Røsland og jørn Holme

Byrådsleder Stian Berger Røsland (H) og riksantikvar Jørn Holme foran Munchs 'Livet'

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / Scanpix

Han har inngått et kompromiss som gjør åpningen mot fjorden dobbelt så bred. Dette skjer ved at byrådet fremmer en ny plan for Kongsbakken, der parken blir dobbelt så stor.

En større Kongsbakke-åpning har vært viktigst for oss. Men «Lambda» er fortsatt en krevende bygning, spesielt sett fra Operataket. Jeg tror likevel vinnerne er beboerne i Gamlebyen som får mer lys og bedre utsikt til fjorden.

Jørn Holme, riksantikvar

– I ellevte time

– For Munch-museet var dette en avgjørelse i ellevte time. De hadde nok nesten begynt å gi opp å få et helt nytt museum i Bjørvika, sier kulturkommentator i NRK, Agnes Moxnes.

Se kommentaren:

Video Moxnes: - Avgjørelsen kom i ellevte time

Moxnes: - Avgjørelsen kom i ellevte time

Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim (SV) er godt fornøyd med at partene er kommet til enighet.

– Jeg vil gratulere Oslo kommune og Riksantikvaren med at de har kommet til enighet om reguleringsplanen. Middelalderbyen i Oslo er ett av de viktigste historiske områdene i Norge, sier Solheim.

Dette åpner for at Oslo bystyre kan vedta reguleringsplanen med endelig virkning, påpeker statsråden.

Fornøyd arkitekt

Juan Herreros

Juan Herreros

Foto: Jon-Michael Josefsen / Scanpix

Det var arkitekten Juan Herreros som vant konkurransen om hvordan det fremtidige Munch-museet skulle se ut. Han er svært fornøyd med utfallet av meglingen mellom riksantikvaren og byrådet i Oslo.

– Jeg er veldig glad, men nokså overrasket. Det er først og fremst en stor dag for innbyggerne i Oslo og for den fremtidige utviklingen av byen, sier han til NRK.

Han sier at har vært veldig nær å gi opp hele håpet om at «Lambda» noen gang skulle bli en realitet.

Kulturstrøm

  • Tre norske er nominert til Nordisk Råds barn- og ungdomslitteraturpris

    Grøssaren «Udyr» av Ingvild Bjerkeland og høgtlesingsboka «Oskar og eg» av Maria Parr og illustratør Åshild Irgens nominert frå Noreg.

    I tillegg er Saia Stueng frå Karasjok nominert for ungdomsromanen «Hamburgerprinseassa – Eallá dušše oktii» i kategorien for det samiske språkområdet.

    Totalt 14 nordiske biletebøker, barnebøker og ungdomsromanar nominerte til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2024.

    Fleire av dei nominerte tek for seg eksistensielle spørsmål om livet og døden. Eit anna tema som går att er menneska sin relasjon til naturen.

    Vinnaren vert offentleggjort 22. oktober.

    Montasje forfatterportrett Maria Parr og coveret til barneboka Oskar og eg
    Foto: Samlaget/Jula Marie Nagelstad
  • Tungtvann feirer 25-årsjubileum i Operaen

    I år er det 25 år siden Tungtvann slapp sin første EP «Reinspikka Hip Hop».

    Det feirer de med å opptre på Operaen i Oslo.

    15. september blir det nemlig nordnorsk rap på menyen i hovedstadens storstue. Kringkastingsorkestret (KORK) blir også med på feiringen.

    I tillegg er hiphop-profiler som Petter, Jaa9 & OnklP, Lars Vaular, Oscar Blesson, Tyr, Grim Pil og Rambow invitert til jubileet.

    – Med den line-upen vi har så lurer jeg på om operaen er stor nok til å huse oss, sier Jørgen Nordeng i en pressemelding.

    – Sånn rent publikumsmessig, understreker han.

    Nordnorske Tungtvann er regnet for å være de første til å lykkes med rap på norsk.

    – Da vi begynte var det for å bevise at det gikk an. Vi følte at det meste vi hadde hørt av norsk rap ikke hørtes ut som hiphop, sier Nordeng.

    Arrangementet er i regi av Bodø2024.

    – Grunnen til at vi ønsker å gjøre det i Oslo, som den eneste produksjonen vi gjennomfører der, er at dette fenomenet funker på norsk takket være nordlendinger. Da gir det mening å ta det til hovedstaden, forteller programsjef Henrik Sand Dagfinrud

    Tungtvann opptrer på operaen 15. september
    Foto: Tarjei Krogh
  • Fleire artistar droppar Eurovision-arrangement

    Artistane Dotter og Titiyo skulle opptredd i Eurovision Village, men har no trekt seg. Det melder NTB.

    Eurovision Village er det offisielle festivalområdet knytt til Eurovision i Sverige. Der skal det vere fleire konsertar og arrangement frå 4. til 11. mai. Fleire av dei som skal opptre har trekt seg frå arrangementa.

    Bookingansvarleg for Titiyo skriv at «logistiske årsaker» er årsaka til at artisten ikkje speler. Dotter har fått fleire oppfordringar til å boikotte Eurovision på Instagram, fordi Israel deltek, skriv NTB.