NRK Meny
Normal

Vil bekjempe kjønnssykdommer

Flere menn som har sex med menn blir smittet av syfilis, gonoré og hiv. Nå vil sexklinikk ha mer ressurser til å bekjempe kjønnssykdommene.

Sindre Ringvik, fungerende seksjonsleder ved Olafiaklinikken

KLAR TALE: – Bruk kondom og gå og test deg. Bestill en time for en sjekk i dag, for en del av disse sykdommene trenger man ikke ha symptomer på, sier Sindre Ringvik, fungerende seksjonsleder ved Olafiaklinikken.

Foto: Nora Evensmo Hvistendahl / NRK

Det kan være vanskelig å skulle fortelle fastlegen sin om hvem og hvor mange man har hatt sex når man har fått vite at man har en kjønnssykdom.

Olafiaklinikken i Oslo, klinikk for seksuelt overførbare sykdommer, opplever spesielt at flere menn som har sex med menn kvier seg for å fortelle om sexlivet sitt til fastlegen.

– Noen ganger vet man ikke hvem man har hatt sex med eller man synes kanskje at antallet er for høyt. Derfor ønsker vi å kunne ha én person som skal jobbe med å finne ut av hvem personen har smittet og som har ekstra kjennskap til hvordan det fungerer i de homofile miljøene, sier Sindre Ringvik, fungerende seksjonsleder ved Olafiaklinikken.

Jakten på smittekilden

Hiv-virus

Slik ser hiv-viruset ut.

Foto: HO / Reuters

Derfor søkte klinikken i juli penger fra et kommunal samhandlingsutvalg for å kunne ansette en sykepleier som på heltid skal hjelpe fastlegene i Oslo med å finne ut av hvem pasienten kan ha smittet.

De siste ti årene har stadig flere blitt smittet av kjønnssykdommene gonoré, syfilis og hiv. Mens nesten tre ganger så mange har blitt smittet av gonoré og syfilis, har det aldri vært så mange som har blitt smittet av hiv.

– Vi ønsker å sette enda større fokus på smitteoppsporing. Vi tror det er mer samfunnsøkonomisk å gå etter de personene som kan ha blitt smittet enn å sjekke en hel befolkning, sier Ringvik.

Når man har testet positivt må legen prøve å få ut opplysninger om hvem pasienten kan ha vært sammen med og kontaktinformasjon om partnerne.

– Det er viktig å være ydmyk når det kommer til hvordan personen kan ha blitt smittet. Ved å ha en som kun fokuserer på smitteoppsporing vil det bli lettere å ha god tillit i miljøene og opparbeide seg kjennskap og forståelse om hvordan menn som har sex med menn oppsøker hverandre for å ha sex, sier Ringvik.

– Bestill test-time i dag

Sindre Ringvik har en oppfordring til menn som har sex med menn.

– Bruk kondom. Gå og test deg, og sørg for å ha en oppdatert testestatus. Bestill en time for en sjekk i dag, for en del av disse sykdommene trenger man ikke ha symptomer på, sier Ringvik.

Hurtigtest hiv

HURTIGTEST: Du behøver ikke vente lenge på testresultatet. Svaret på hurtigtesten kommer bare etter noen minutter.

Foto: Nora Evensmo Hvistendahl / NRK