Norske forskere: – Ikke revolusjonerende

Nyheten om at et amerikansk barn er kurert for HIV er veldig gledelig for barnet, men ingen revolusjon i seg selv, sier overlege Birgitta Åsjø ved Haukeland Sykehus.

Hiv-virus

HIV, eller humant immunsviktvirus er et såkalt lentivirus som forårsaker ervervet immunsviktsyndrom – bedre kjent som Aids. Arkivbilde.

Foto: Scanpix

Søndag kunngjorde amerikanske forskere at de har klart å kurere et barn født med HIV. Barnet er det første eksempelet der man har funnet en «funksjonell kur» mot HIV for personer født med viruset.

Barnet, som i dag er to og et halvt år gammel, har fortsatt spor av HIV i blodet, men ingen virus som ser ut til å formere seg. Barnet regnes derfor som kurert.

– Først og fremst gledelig for barnet

Birgitta Åsjø er overlege ved mikrobiologisk avdeling ved Haukeland Sykehus og blant de fremste forskerne på aids i Norge. Hun sier nyheten er gledelig, men at den likevel ikke har noen stor konsekvens for HIV-forskningen som sådan.

– Dette er først og fremst fantastisk for barnet, men er ingen revolusjonerende nyhet. Det som sannsynligvis har skjedd her er at barnet har blitt smittet under forløsningen. Dermed er viruset så nytt at det ikke har kunnet etablere seg skikkelig siden barnet ble satt på kraftig medisinering. Også i Norge får mor medisinering underveis i graviditeten, og barnet i 4-6 uker etter fødselen.

Åsjø påpeker at det viktigste arbeidet for å hindre at barn fødes med HIV skjer med mor før fødselen.

– Det viktigste er at vi tar inn kvinnene og sjekker status på dem når de blir gravide. I Norge har vi mange innvandrerkvinner som har tradisjon med å få flere barn, også selv om de er HIV-positive. Vi lykkes redde barn fra smitte i 97-100 % av tilfellene. Siden år 2000 har det ikke blitt født et smittet barn der vi har sporet mamma og hun har fått medisiner, forklarer Åsjø.

Ikke nærmere kur for mot aids

Overlegen påpeker også at det amerikanske barnet fortsatt må kontrolleres i noen år fremover for å være sikker på at ikke viruset blomstrer opp igjen.

Tidligere har man påvist ett tilfelle der et menneske har blitt «kurert» for HIV. Den gang var det vært snakk om en transplantasjonspasient der giver hadde en celletype som var med på å stoppe viruset fra å formere seg videre.

– Det er rundt fem år siden vedkommende ble behandlet, og han går fortsatt til kontroll, forklarer Åsjø.

– Også fordi dette er en helt ny erfaring som vi ikke har god kunnskap om ennå. Vi må lære av pasientene, mener hun.

Likevel er det fremdeles mye vi ikke vet om HIV og aids.

– Hendelsen i USA betyr ikke at forskerne har kommet nærmere en kur mot aids, slår Åsjø fast.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.