NRK Meny
Normal

Ved midnatt er det for sent å klage

Rundt 3 600 Oslo-borgere hadde klaget på eiendomsskatten få timer før klagefristen går ut. Finansbyråden avviser å utsette fristen selv om datasystemet har vært nede.

Robert Steen

UTSETTER IKKE FRISTEN: Folk har hatt god tid til å klage på eiendomsskatten, ifølge finansbyråd Robert Steen (Ap).

Foto: Olav Juven / NRK

I dag går seks-ukers-fristen ut for å klage på eiendomsskatten for de 55 761 bolig- og tomteeierne som har fått krav om den omstridte skatten.

Mange klager i siste liten har fått Oslo kommunes datasystem til å knele. En av dem som krever utsatt frist, er bystyrepresentant for Høyre og ihuga eiendomsskattmotstander Morten Steenstrup.

– Byrådet og Oslo kommune har ikke noe valg. De er nødt til å sende ut en melding om at klagefristen utsettes noen dager slik at alle Oslo-borgere har sine rettigheter i behold, sier Steenstrup.

Nede i fem timer

– Vi hadde noen tekniske problemer med den delen av nettsidene der man kan sende inn klager mellom klokka fire og klokka ni i går, altså i en fem-timers-periode, sier finansbyråd Robert Steen (Ap).

Dessuten opplyser han at sidene var nede et kvarters tid i dag morges.

– Fem timer i løpet av en seks-ukers-periode anser ikke vi for å være kritisk. Jeg tror ikke det er noen som ikke fikk klaget mellom klokka fire og ni i går ettermiddag, som ikke har mulighet til å sende inn i dag.

– Jeg er ikke redd for folks rettssikkerhet slik Morten Steenstrup gir uttrykk for, sier Robert Steen.

Standardklager

Da finansbyråden var gjest i Østlandssendingens radiosending klokka 16 i ettermiddag, hadde han så langt mottatt 3 600 klager.

De siste dagene har mange klagere brukt standardformuleringer som flere advokater har utarbeidet og som bestrider lovligheten av Oslo bystyres vedtak om å innføre eiendomsskatt.

Høyre-politiker og advokat Morten Steenstrup har selv laget en standardklage som han oppfordrer byens boligeiere til å bruke.

Tror på søksmål

Morten Steenstrup

KLAG NÅ: Boligeierne må klage innen fristen for å få pengene tilbake dersom eiendomsskatten blir erklært ulovlig, sier Morten Steenstrup (H).

Foto: Olav Juven / NRK

Han sier at boligeierne må klage innen fristen for å få pengene tilbake dersom rettsapparatet senere skulle komme til at eiendomsskatten er ugyldig, noe som har vært et diskusjonstema siden valgkampen.

– Hvis du ikke klager innen seks-ukers-fristen, mister du alle rettigheter ved en eventuell høyesterettsdom, sier Steenstrup.

Vil det komme et generelt søksmål mot eiendomsskatten?

– Ja, jeg har grunn til å tro at det kan komme. Men ingen kan være med på et slikt søksmål hvis de ikke har klaget, sier han.

– Veldig bombastisk

Robert Steen frykter ikke et søksmål. Han sier at han heller ikke uten videre kjøper påstanden om at boligeierne som ikke klager står uten rettigheter dersom skatten mot formodning skulle bli erklært ulovlig.

– Nå beveger vi oss inn på jussens og ikke politikkens område, og jeg vet at forskjellige jurister har forskjellige svar på dette.

– Jeg synes Morten Steenstrup, som selv er jurist, er veldig bombastisk, avslutter finansbyråden.