NRK Meny
Normal

Tenåringsgutter i Oslo pågrepet for flere voldtekter

Politiet i Oslo siktet tirsdag tre gutter i tenårene for flere voldtekter av mindreårige jenter. Ifølge politiet har seksuelle handlinger blitt filmet og delt i sosiale medier.

Politihuset i Oslo

Politiet i Oslo har siktet tre gutter i tenårene for flere voldtekter av mindreårige jenter.

Foto: Hanna Seferowicz / NRK

Kari-Janne Lid

Leder for avsnitt for seksualforbrytelser i Oslo politidistrikt, Kari-Janne Lid.

Foto: Øzgur Tufan / NRK

Oslo politidistrikt har over tid etterforsket flere anmeldte voldtekter knyttet til et ungdomsmiljø i Oslo.

– Vi gjennomførte i går en større aksjon, hvor vi pågrepet tre gutter i tenårene som til sammen er anmeldt for flere voldtekter av mindreårige jenter hvorav noen var under den seksuelle lavalder, forteller leder for avsnitt for seksualforbrytelser i Oslo politidistrikt, Kari-Janne Lid til VG.

Viser videoer i klasserommet

Politiet har nå siktet og pågrepet tre gutter i tenårene som er anmeldt for tilsammen fem voldtekter. En av de siktede er løslatt og to vurderes fortløpende om de skal fremstilles for varetektsfengsling.

Politiet kom over saken da de etterforsket en annen voldssak. Gjennom samtaler og avhør med ungdommer kom det etter hvert frem opplysninger om voldtekter.

– I den videre etterforskningen fikk vi mer innsyn i denne kulturen, som vi tror er gjeldene i flere ungdomsmiljøer. Det vekker stor bekymring, sier Kari-Janne Lid til NRK.

– Seksualisert ungdomskultur

Politiet har beslaglagt datamaskiner og mobiltelefoner som nå blir gjennomgått, sammen med ulike kontoer i sosiale medier. Politiet skal også gjennomføre rundt 40 vitneavhør.

– Dette er sårbare unge jenter og gutter som begår en straffbar handling ved å dele opptak av seksuell aktivitet uten samtykke. Poenget her er ikke å identifisere dem i denne saken, men å sette lys på en kultur som vi er bekymret over.

– Selv om den seksuelle aktiviteten er frivillig, er det svært problematisk og dramatisk når dette blir filmet og delt, avslutter Lid.