Hopp til innhold

SV: – Manipulerende undersøkelse om kommunesammenslåing

Folk på Romerike bryr seg ikke om dagens kommunegrenser, viser en undersøkelse i tre av kommunene. Men folk ble aldri spurt om de er for eller mot en kommunesammenslåing. Det faller i dårlig jord hos lokalpolitikerne.

Eksempel fra innbyggerundersøkelse i Fet

UTYDELIG: I undersøkelsen fikk innbyggerne spørsmålet om hvilke kommuner de vil slå seg sammen med, men aldri om de vil ha en kommunesammenslåing.

Foto: TNS Gallup

Valglogo

– Jeg misliker undersøkelsen sterkt. Spørsmålene er manipulerende og kan tolkes som man vil. Det viktigste spørsmålet en ikke engang med, nemlig om Fet skal bestå som egen kommune eller ikke, sier Kåre Steinsland, SV-representant i Fet kommune.

Kåre Steinsland, SV-representant i Fet

Kåre Steinsland, SV-representant i Fet kommune.

Foto: Privat

På Romerike har fire kommuner har gått sammen for å lodde stemningen for kommunesammenslåing. Men i Skedsmo, Sørum og Fet glimrer ett spørsmål med sitt fravær i innbyggerundersøkelsen: Spørsmålet om folk ønsker kommunesammenslåing eller ei.

– Stikk motsatt resultat

Varaordfører i Fet, Anne Marie Oddlien (Sp), ville at meningsmålingsinstituttet skulle ha med dette spørsmålet, men ble nedstemt av Høyre og Arbeiderpartiet i formannskapet.

– Det hadde vært på sin plass å ha med et spørsmål om vi skal fortsette som egen kommune eller ikke. Jeg reagerer sterkt på at vi ikke hadde det, sier Oddlien.

Anne Marie Oddlien, varaordfører fra Senterpartiet

Anne Marie Oddlien, varaordfører (Sp).

Foto: Privat

Bare folk i Gjerdrum ble stilt spørsmålet, og der var hele 62 prosent mot en sammenslåing. SV-politiker Steinsland tror noe liknende ville blitt resultatet i Fet.

– Det vi får ut fra undersøkelsen er derimot det stikk motsatte. Her svarer bare 27 prosent at de ønsker å bevare dagens kommunegrenser, sier han.

Skjønte ikke spørsmålet

I meningsmålingen får innbyggerne i Skedsmo, Sørum og Fet spørsmål om de synes dagens kommunegrenser er viktige. Da har halvparten svart at de ikke synes de er det.

Men Steinsland tror mange, som han, ikke var klar over at det var deres egen kommunegrense de snakket om.

– Jeg er redd jeg ble en del av de 50 prosentene som sa at det ikke var viktig, for det er jo helt absurd å si at det er viktig å bevare kommunegrensene i hele landet, sier han.

Spørsmål fra innbyggerundersøkelse i Fet kommune

Dette er et av spørsmålene lokalpolitiker Steinsland reagerte på. Han tror flere var usikre på om spørsmålet gjaldt deres egen eller kommunegrenser generelt.

Foto: TNS Gallup

Betalte flere tusen kroner for ekstra spørsmål

Prosjektleder Joakim Wold Nylén i TNS Gallup innrømmer at det i sammendraget av rapporten er tegnet av Fets kommunegrense som om det var den de oppringte hadde snakket om.

– Jeg tror i dette tilfelle at det ble en mer generell vurdering, men spørsmålet ble stilt etter en rekke andre spørsmål relatert til kommunen og kommunesammenslåing, sier Nylén.

Han mener det manglende spørsmålet om folk er positive eller negative til sammenslåingen ikke er TNS Gallups ansvar, men kommunens.

– Gjerdrum valgte å gjøre det, men ikke de tre andre, sier han.

TNS gallup vil ikke opplyse hvor mye ekstraspørsmålet kostet, men etter det NRK erfarer kan det dreie seg om 20 000 kroner.

Ordfører John Harry Skoglund

Ordfører i Fet John Harry Skoglund (Ap).

Foto: Petter Sommer / NRK

Ordfører i Fet, John Harry Skoglund, skylder ikke på kostnadene, men at de er for tidlig i planleggingen til at innbyggerne kan svare på spørsmålet.

– Vi vil ha mer kjøtt på benet før vi kan ha en runde med folket, sier han.

Torsdag kveld arrangerer NRK Østlandssendingen og Romerikes Blad debatt om kommunesammenslåing på Strømmen Storsenter kl.19. Møt opp eller se den på våre nettsider.