NRK Meny
Normal

Strid om private grunnskoler i Ullensaker

Den kristne kjeden Hoppensprett har allerede etablert ungdomsskole med 141 elever og har søkt Utdanningsdirektoratet om å få starte barneskole med 200 elever.

Elever Ullensaker

VARM LUNSJ: – Vi liker å ha en annerledes skolehverdag, sier Silje Westengen, Kamille Nyhagen og Anine Kjærstad Lund. De får varm lunsj hver dag og denne dagen stod kjøttkaker på menyen.

Foto: Dag Aasdalen / NRK

Valglogo

Det er Utdanningsdirektoratet som gir privatskoler lov til starte opp ut fra spesiell livssyn- eller pedagogisk orientering. Lokalpolitikerne er høringsinstans.

Strålende med valgfrihet mener høyresida, mens venstresida frykter forskjellsskole.

Gro Holt er førstekandidat for felleslista til SV og Rødt. Hun er kjempeskeptisk til privatskolen med kristen formålsparagraf som er etablert på Jessheim.

Gro Holt, Ullensaker SV

Gro Holt, Ullensaker SV.

Foto: Dag Aasdalen / NRK

– Et samfunn har en del felles verdier som vi skal bygge utviklingen i samfunnet på. Jeg har veldig tro på en offentlig skole hvor alle barn får et felles grunnlag selv om de har forskjellig bakgrunn og forskjellig ståsted.

– Irrelevant hvem som eier skolen

Også Arbeiderpartiet og Senterpartiet lokalt er motstandere av det private tilbudet. Men i Frp-kommunen Ullensaker er det tommelen opp.

– For Fremskrittspartiet er det grunnleggende at man har valgfrihet. Vi forventer at enhver skole, privat eller offentlig, følger opplæringsloven. Om det da er privat eller offentlig eier er egentlig irrelevant, sier Fremskrittspartiets ordførerkandidat Tom Staahle.

Hoppensprett-kjeden driver flere barnehager, har grunnskole i nabokommunen Nes, og vil starte to videregående skoler på Romerike. Når de nå har søkt om å starte barneskole i Ullensaker kan de vente støtte fra Frp, Høyre og KrF.

Middagsmat i storefri

På den privatdrevne ungdomsskolen betaler foreldrene 17.000 kroner i skole- og matpenger. For dette får elevene middagsmat i storefri og en annen skolehverdag enn på den kommunale skolen rett ved.

Tom Staahle og Lise Kragset Furuseth

Tom Staahle (Frp) sammen med Lise Kragset Furuseth, eier av Hoppensprett-kjeden. Hun mener privatskolen er et godt supplement til den offentlige.

Foto: Dag Aasdalen / NRK

– Det er veldig mye annerledes her. De har veldig fokus på å ha det bra og sånn, sier Kamille Nyhagen som går i niende klasse.

– Har de ikke det i den offentlige skolen?

– Jo, men vi er litt mindre, så lærerne får mer kontakt med oss og ser litt mer hvis det skjer noe og sånn.

Tom Staahle i Fremskrittspartiet mener den offentlige skolen tjener på å ha litt konkurranse.

– Resultatene i Ullensaker-skolen har de bedret seg veldig de siste årene. Jeg tror litt av det har vært fordi man har fått litt konkurranse og noen å måle seg opp.

Elever Ullensaker ungdomsskole

Elever i kantina til den kristne privatskolen på Jessheim.

Foto: Dag Aasdalen / NRK
Hoppensprett ungdomsskole i Jessheim

Hoppensprett ungdomsskole på Jessheim.

Foto: Dag Aasdalen / NRK