Skoleutstilling: – Selsom opplevelse

Sist uke brukte 117 frivillige organisasjoner og bedrifter mange tusen kroner hver på å være utstillere på en stor skolemesse på Lillestrøm. Problemet var bare at «ingen» kom.

Logo og nettside

Den skandinaviske skolemessen gikk av stabelen på Lillestrøm fra onsdag 1. til fredag 3. november.

Foto: Ingvill Tandstad

– Dette ble jeg skikkelig sur av, og det er det ikke ofte jeg blir!

Torill Torp-Holte

– Vi betalte 21 000 kroner for utstillerplass. Neste gang vi inviteres til noe lignende, kommer vi til å foreta en bedre bakgrunnssjekk av arrangøren, sier Torill Torp-Holte ved Jødisk Museum.

Foto: Ingvill Tandstad

Direktør Torill Torp-Holte ved Jødisk Museum er oppgitt.

I håp om å selge inn undervisningsopplegg om alt fra miljøvern til spiseforstyrrelser, hvite busser og jødisk kultur, kjøpte 117 utstillere plass på «Den skandinaviske skolemessen».

En utstillerplass kostet mellom 10 000 og drøyt 30 000 kroner. I tillegg kom messemateriell og lønn til folk som skulle stå på stand i tre dager.

I brev til deltagerne skrev skolemessen på forhånd:

«Det forventes mange tusen besøkende, herunder ledere, administrativt ansatte, ansatte i SFO/AKS, barnehage og naturligvis lærere fra både offentlig og privat undervisningssektor. FAU er også spesielt invitert»

Til tross for gratis inngang, kom det imidlertid bare 400 mennesker totalt fordelt på de tre dagene.

Flere pakket sammen

– Det var en selsom opplevelse, og med få unntak var de besøkende på vår stand andre utstillere som hadde veldig god tid, forteller undervisningsleder i Jødisk museum, Vidar Alne Paulsen.

Penner laget til messen

Til skolemessen fikk Jødisk Museum trykket opp 500 penner. – Vi har penner for mange år fremover, sier de ansatte.

Foto: Ingvill Tandstad

Han sier at irritasjonen blant utstillerne økte gradvis og at flere pakket ned utstyret torsdag ettermiddag og tidlig fredag – selv om messen skulle vare til fredag klokka 17.

– Dette ble en dyr lærepenge. Det var totalt bortkastet tid og penger, sier Torill Torp-Holte.

For Norges Varemesse er det uvanlig å ha så få besøkende.

– Det er svært sjelden. Det skjer kanskje en gang hvert femte eller tiende år, sier Andreas Ljones, prosjektleder for eksterne arrangementer.

NRK har snakket med ni ulike utstillere på messen. Alle sier at få av dem som kom, var i målgruppen.

Lærerstevne på samme tid

En av forklaringene til at messehallen på Lillestrøm var tom for lærere, kan være at det samtidig var samlet rundt 6000 deltagere til Østlandsk lærerstevne på Høgskolen i Oslo og Akershus.

Samlingen ble arrangert for 82. gang, og ifølge nettsiden er den alltid på fredag og lørdag i uke 44.

Det forklarer imidlertid ikke det dårlige oppmøtet, mener arrangøren på Lillestrøm.

– Stort sett er innslagene der beregnet på ansatte i barnehager og i småskolen. Det er klart at det ville tatt bitte litt av vårt besøkstall, men med tanke på at det er 170 000 medlemmer i undervisningsforbundet, så vi ikke det som noe stor fare for at det skulle ha stor betydning for vår messe, sier Anita Helene Hall.

– Var det en feilvurdering, tror du?

– Jeg kan ikke se at det var det, men man skal aldri si aldri.

Hall sier de har gått bredt ut, og tror heller ikke manglende markedsføring kan forklare det sviktende oppmøtet. Hva som gikk galt, kan hun ikke si ennå.

– Vi har ikke greid å analysere oss frem til det ennå, men skal ha en evalueringsrunde nå og se på hva som eventuelt gikk galt her.