NRK Meny
Normal

Bjørkelangenulykken: Sjåfør tiltalt for uaktsomt bildrap

Mannen i 40-årene, som kjørte på to jenter på Bjørkelangen i Akershus, er tiltalt for uaktsomt drap.

Påkjørsel i Aurskog-Høland

PÅKJØRT HER: Jentene var på tur på riksvei 229 i Aurskog-Høland med hest og sulky da de ble påkjørt bakfra. Nå er en mann i 40-årene tiltalt for uaktsomt bildrap etter påkjørselen.

Foto: Daniel Laabak / Tipser.no

– Det er en stor belastning for jentenes foreldre at sjåføren nekter straffskyld, sier bistandsadvokat Christian Lundin til NRK.

Sara Christiane Holmedahl Sandsmark

BLE 13 ÅR: Sara Christiane Holmedahl Sandsmark (13) døde etter påkjørselen på Bjørkelangen i Akershus.

Foto: Privat / NTB scanpix

Tiril Alette Huser Bølge (11) og Sara Christiane Holmedahl Sandsmark (13) døde etter påkjørselen lørdag 11. januar i år.

Jentene var på tur på riksvei 229 i Aurskog-Høland med hest og sulky da de ble påkjørt bakfra.

Ifølge tiltalen fikk begge jentene store skader etter påkjørselen, og døde av skadene dagen etter. Nå er mannen i 40-årene som kjørte på de to jentene tiltalt for uaktsomt drap.

Dette er en tragedie for alle involverte. Men det er klart det blir en belastning for familien å møte sjåføren i retten, sier Lundin, som er advokat for Sandsmarks foreldre.

Mannen som kjørte bilen var først siktet for brudd på veitrafikkloven. Siktelsen ble senere endret til uaktsomt drap, på bakgrunn av rekonstruksjon, avhør og åstedsundersøkelser.

Lundin opplyser til NRK at han kommer til å kreve erstatning på vegne av familien.

– Det vil bli fremmet oppreisningskrav mot sjåføren. Vi mener det foreligger en grov uaktsom handling som det er grunnlag for å kreve oppreisning for. Det er ennå ikke tatt stilling til beløpet.

Husker fortsatt lite

Ifølge mannens forsvarer var tiltalte i en sjokktilstand etter ulykken. Han erkjenner ikke straffskyld i saken.

– Han husker ikke hendelsesforløpet. Det eneste han husker er et smell, men ikke hvordan ulykken oppsto, sier advokat Gunhild Lærum til NRK.

Politiet mener de kjenner hendelsesforløpet. De var tidlig ute og stadfestet at de ikke mistenkte bilføreren for å ha vært påvirket av alkohol da ulykken inntraff.

– Han er svært lei seg og har det vanskelig. Han har stor forståelse for at dette er forferdelig for de etterlatte. Han gruer seg voldsomt til saken skal opp i retten, avslutter Lærum.

Saken skal opp i Nedre Romerike tingrett etter jul.

Blomster og lys ved ulykkesstedet

BLOMSTER VED ULYKKESSTEDET: I SORG: Flere la ned blomster ved ulykkesstedet på fylkesvei 229, rundt fire kilometer sør for Bjørkelangen, i dagene etter ulykken.

Foto: Øijord, Thomas Winje / NTB scanpix