NRK Meny
Normal

Oslo nekter å bli spist

Oslo bystyre appellerer til Stortinget om ikke å slå Oslo sammen med andre fylker i en ny, stor region. NHO derimot mener det er meningsløst å lage en region Viken uten Oslo.

Oslo sett fra vannet

VIL STÅ ALENE: Bystyret i Oslo ber Stortinget om at Oslo skal få bestå som egen kommune med fylkeskommunale oppgaver, slik som i dag. Bildet av rådhuset er tatt fra sjøen, onsdag.

Foto: Rushda Syed / NRK

Mandag sa Akershus fylkesting nei til region Viken med Akershus, Østfold og Buskerud nettopp fordi Oslo nekter å være med.

Men for å unngå at Stortinget tvinger Oslo med i en eventuell ny region, fremmer Arbeiderpartiet og Høyre forslag i bystyret om at Oslo ikke må få et nytt forvaltningsnivå over seg.

– Vi ser ikke at det å flytte oppgaver fra Oslo ut i et nytt regionalt nivå vil være til gavn for Oslos innbyggere og de tjenester vi ønsker å gi innbyggerne, sier Arbeiderpartiets gruppeleder Frode Jacobsen.

Men selv om Oslo ikke vil bli slukt av en stor region, spiser hovedstaden gjerne andre kommuner.

– Må ønske å bli en del av Oslo

I fellesforslaget er både Høyre og Arbeiderpartiet positive til å vurdere sammenslåing mellom Oslo og andre kommuner, slik Høyre tok til orde for i forrige uke.

Frode Jacobsen

Gruppeleder i Oslo Arbeiderparti Frode Jacobsen vil ikke at Oslo skal miste makt, ved eventuelt å bli en del av en ny stor region.

Foto: Oslo kommune/Sturlason

– Vi har vært åpne hele tiden for at dersom våre nabokommuner ønsker å starte en prat med Oslo om å slå sammen kommuner, så er vi positive til å stille i de samtalene, sier han.

Jacobsen nevner både Oppegård, Nesodden, Bærum, Lørenskog, Nittedal og Skedsmo som mulige alternativer.

Men han mener kommunene må ønske det selv.

– Jeg tror at dersom man skal få til vellykkede kommunesammenslåinger i Oslo-området, så er det en forutsetning at det skal være ønsket av de kommunen som eventuelt skal bli en del av Oslo.

Vil ha én stor region

Men NHO i Oslo og Akershus har ingen tro på løsningen til Arbeiderpartiet og Høyre. De mener Stortinget må skjære igjennom og lage en stor region av Oslo og de tre nabofylkene i Viken.

Nina Solli

Regiondirektør i NHO Nina Solli mener det er meningsløst å lage en region Viken uten Oslo.

Foto: Fouad Acharki / NRK

– Dette er ett felles bo- og arbeidsmarked, og det er det som bør være utgangspunktet for en ny region, sier regiondirektør Nina Solli.

Hun mener Oslo, Akershus, Østfold og Buskerud er så tett sammenvevd at de er best tjent på å bli styrt som en stor region.

– Og hvis ikke Oslo vil, så mener du Stortinget bør tvinge Oslo inn i en stor region?

– Det er gjort et godt arbeid med å utrede Viken. Det blir et innspill, også er det opp til Stortinget å se.

– Det skal bli rundt 10 regioner totalt, og da må man finne en løsning i vår region. Vi har et stort bo- og arbeidsmarked i Viken-området, inkludert Oslo, sier Solli.