Tiltalt 33-åring: – Jeg er ikke nynazist

OSLO TINGRETT (NRK): – De dyttet til oss først, sier en av de tre mennene som står tiltalt for hatkriminalitet etter å ha skadet to menn i 30-årene med bakgrunn fra Midtøsten. Alle tre nekter straffskyld.

Sal M11 i Borgarting lagmannsrett

På grunn av plassmangel går saken mot de tre mennene i Borgarting lagmannsrett istedenfor i Oslo tingrett. På bildet er aktor Oda Karterud og forvarer for 33-åringen, Rolf Bendik Taugbøl Eckbo.

Foto: Randi Elise Midtskog / NRK

På mobiltelefonen til den ene tiltalte har politiet funnet meldinger med nazihilsener og bilder av hakekors og solkors. Likevel mener både 33-åringen og 28-åringen at de ikke har tilknytning til nynazistiske miljøer.

De tre mennene skal uprovosert ha slått de to mennene ifra Midtøsten i Stortingsgata i Oslo i februar. 33-åringen skal i tillegg ha slått en kvinne som tidligere har ledet Norwegian Defence League, men som har brutt med organisasjonen.

Hakekors og nazihilsen

Oda Karterud

Aktor Oda Karterud la frem bevis som hentyder at den tiltalte 33-åringen har nynazistiske holdninger. Dette nekter tiltalte for at han har.

Foto: Randi Elise Midtskog / NRK

Aktor Oda Karterud leste i retten opp tekstmeldinger som 33-åringen skal ha sendt, og flere av dem startet med uttrykk som «Sieg Heil» og «88» som står for «Heil Hitler».

33-åringen forklarer dette med at det er intern humor og at han ikke helt husker hva han har skrevet. Den aktuelle kveldene hvor volden skal ha skjedd ble det tatt flere bilder i leiligheten hans før de dro ut. På bildene skal flere personer ha posert foran flagg med hakekors og solkors.

På spørsmål fra aktor om han har nynazistiske holdninger, svarer han likevel klart nei.

–​ Forstår at det ser rart ut

Etter at de tiltalte kom hjem fra byen sendte 28-åringen en tekstmelding til 33-åringen hvor det sto: «Takk for en herlig middag. Avslutningen var ikke så dum den heller ;-)». 28-åringen avviser at meldingen har noe med voldsepisoden å gjøre.

28-åringen skal ha posert på et av bildene som aktor legger frem, og det ser ut som om han viser en Hitler-hilsen på bildet.

– Jeg kan forstå at det ser litt rart ut, men det er ikke intensjonen at det skulle være nazistisk, forklarer han.

Tiltalt for mer hatkriminalitet

33-åringen er i tillegg tiltalt for å ha slått ned en kvinne som tidligere har vært leder for Norwegian Defence League, men som har brutt med organisasjonen. Han mener han kun dyttet, ikke slo kvinnen som han oppfattet som provoserende.

– Hun smilte til meg på en provoserende måte. Hun har også tystet på meg, forklarer han.

– Vi beskyttet oss selv

I retten i dag var ikke den tiltalte briten til stede. Ingen av de tre erkjenner straffskyld for å ha slått de to mennene fordi de mener at partene var «like gode» under episoden. De mener heller ikke at volden på noen som helst måte var uprovosert.

– Vi hadde vært på middag hjemme hos meg. Da vi kom på byen slang de fornærmede kommentarer til jentene som var med oss og etter hvert begynte de å dytte oss. Det ble en slåsskamp hvor begge parter slo, forklarer 33-åringen i retten.

Han mener de to mennene fra Midtøsten gikk imot dem med en aggressiv gange og at de beskyttet seg selv da de slo.

– De var tydelig etter bråk. Jeg husker ikke helt hvem som slo først, fortsetter han.

28-åringen støtter også denne forklaringen.

– Jeg prøvde å dytte dem vekk, men da ble jeg slått. I refleks slo jeg tilbake, forklarer han.