Nå har han avsluttet skisesongen

Mens høyfjellet i Sør-Norge drukner i snø, erklæres skisesongen for over i Oslomarka. Nå har løypa smeltet bort under skiene til den største milslukeren. Skiforeningen har preparert 10.000 kilometer mer enn forrige sesong.

Tom Stensaker

SISTE STRIPE: Snøen ligger lengst i traktene ved Oppkuven på Krokskogen. Det hender Tom Stensaker bruker spade for å få en sammenhengende stripe å gå på. Bildet er fra sesongslutt i 2010, da NRK lagde en radiodokumentar om «verdens ivrigste skiløper».

Foto: Kjetil Saugestad/ NRK

Han tyner skisesongen lenger enn alle andre i lavlandet. Det hender han bruker spade for å lage en siste, sammenhengende liten skiløype. Men nå er det slutt også for «milsluker» Tom Stensaker. Etter alt regnværet de siste dagene har den lille snøstripa ved Oppkuven på Krokskogen krympet. Mandag var den 300 meter lang. Nå regner han med at dagens skitur blir den siste.

Denne sesongen har 60-åringen gått 860 mil. På det meste har han gått over 1000 mil i løpet av en skisesong.

Preparerte 10 000 flere kilometer løyper

Denne skisesongen ble det preparert 10 000 kilometer mer enn forrige sesong. Siste preppedag for skiløyper var 7. mai i Nordåsen i Nannestad i Akershus.

Løypesjef Hege Blichfeldt Sheriff

PREPARERT MANGE KILOMETER: Skiforeningens løypesjef hege Blichfeldt Sheriff.

Foto: Nina Didriksen / NRK

– Totalt ble det preparert 71 000 kilometer denne vinteren i området som dekkes av Skiforeningens føremelding, det vil si fra Mossemarka i sør til Gjøviktraktene i nord, forteller løypesjef i Skiforeningen, Hege Blichfeldt Sheriff.

Løypeprepareringen er et samarbeidsprosjekt der en lang rekke idrettsklubber, løypelag og kommuner er med. De holder på fra første snøfall til det ikke er mer igjen av "det hvite gullet".

Denne sesongen ble det målt 97 skidager i Oslomarka, mot 81 i fjor. Dager med minst 25 centimeter snø på målestasjonen på Bjørnholt i Nordmarka regnes som en skidag. For to år siden, sesongen 2012-2013, ble det målt hele 124 skidager.

– Årets sesong har vært grei. Vi kom sent i gang, men snøen holdt lenge, sier Sheriff.

– Vi har hatt gode perioder med stabile forhold og ok issikkerhet, oppsummerer løypesjefen.