Tok farvel med Hercules- ofrene

Familie og kollegaer samlet seg torsdag formiddag ved Gardermoen flystasjon for å minnes de fem som omkom i Hercules- ulykken.

Generalmajor Finn Kristian Hannestad tenner lys under minneseremoni på Gardermoen flystastasjon

Generalmajor Finn Kristian Hannestad tenner lys under minneseremoni på Gardermoen flystastasjon.

Foto: Roald, Berit / Scanpix

Klokken 11 torsdag formiddag var hangaren ved Gardermoen flystasjon fylt av pårørende og kollegaer. De møtte for å minnes de fem omkomne offiserene, som i forrige uke kjørte inn i fjellet Kebnekaise i Sverige.

Over 600 mennesker var samlet for å ta avskjed med kaptein Ståle Garberg (42) fra Oslo, oberstløytnant Truls Audun Ørpen (46) fra Oslo, kaptein Bjørn Yngvar Haug (40) fra Ullensaker, kaptein Siw Robertsen (45) fra Oslo og kaptein Steinar Utne (35) fra Oslo.

Selv om vi ikke har noen bårer å ta imot, er det vikigt å ha denne seremonien.

Jan Inge Ringsby, seniorprest i Luftforsvaret

I løpet av morgentimene landet fly fra hele Norge ved flystasjonen, og arbeidskamerater fra blant annet Rygge, Bardufoss og Andøya kom for å delta i seremonien. Også danske militære reiste til Gardermoen for å ære de norske offiserene.

– Mange har bedt om å få være med og hedre de fem omkomne denne dagen, forteller Jan Inge Ringsby, som er seniorprest i Luftforsvaret.

Video Se hele minnestunden på Gardermoen

Se hele minnestunden på Gardermoen.

Rekker ikke båremottak

På grunn av ulykkens omfang rekker ikke Luftforsvaret å arrangere båremottak til rimelig tid, men bestemte seg for å invitere til minneseremoni ved Gardermoen flystasjon.

– Selv om vi ikke har noen bårer å ta imot, er det vikigt å ha denne seremonien. Gjennom dette kan vi uttrykke vår respekt og ærebørdighet for de vi har mistet, sier Ringsby.

Sammen med generalinspektør Finn Kristian Hannestad sto han for talene under seremonien.

– Sammen vil vi hedre og vise vår dype respekt for de omkomne, sa Hannestad da han overtok mikrofonen.

Gardermoen

Minneseremonien ved Gardermoen flystasjon.

Foto: NRK

Grepet generalinspektør

Generalinspektøren var tydelig grepet da han fortalte om hver og en av de omkomne, og om deres historie og personlighet.

– Tomrommet etter disse fire dyktige kollegaene vil aldri bli borte. Vi er en liten enhet, og vi er alle blitt berørt.

Etter talen tente Hannestad lys, og de oppmøtte reiste seg for å holde ett minutts stillhet. Forsvarets musikkorps, trompetist Ole Edvard Antonsen og solist Helene Bøksle sto for musikken mellom talene.

Uvisst når det blir begravelse

Det er uvisst når det vil bli mulig å holde en begravelse for offiserene, men dette er ikke første gang Forsvaret markerer tapet av sine fem medarbeidere.

Forrige søndag samlet seg 600 soldater ved Evenes flystasjon for å hedre sine omkomne kollegaer.

Finn Kristian Hannestad

Generalsinpektør i Luftforsvaret, Finn Kristian Hannestad, skal tale under minneeremonien ved Gardermoen flystasjon.

Foto: Kjosvold, Torbjørn / SCANPIX

Da åpnet Kong Harald den militære minneseremonien med å signere kondolanseprotokollen som var lagt fram.

Det norske Hercules-flyet «Siv» var en del av den store militærøvelsen «Cold Respons», og tilhørte 335-Skvadronen på Gardermoen. Torsdag den 15. mars var flyet på vei til Kiruna for å hente personell og materiale, men forsvant klokken 14.56 fra den svenske radaren.

Les også:

To dager senere fant letemannskapet deler av vraket ved toppen av Kebnekaise, og noen timer senere ble de første kroppsdelene funnet.