Kong Harald: – En veldig trist dag

– Det er en veldig trist dag. Våre tanker går til de som har mistet sine og til avdelingene som er involvert, sa en beveget kong Harald da han deltok på minnemarkeringen på Evenes søndag.

Video Kongen: Våre tanker går til de som har mistet sine

Kongen: Våre tanker går til de som har mistet sine

Det var en sterk beveget kong Harald som kom til Evenes søndag ettermiddag for å delta i minnemarkeringen for de fem omkomne offiserene i Hercules-ulykken. Sammen med 600 soldater deltok Kong Harald, forsvarsminister Espen Barth Eide og deler av forsvarsledelsen på minnemarkeringen i Hangar 2 på Evenes flystasjon.

– Dette er trist, og vi tenker på dem som har mistet sine, sa kong Harald til NRK.

Kong Harald fylte 75 år i februar. Nærheten til folket er det viktigste for kongen og han jobber fortsatt for fullt. Kongen er Forsvarets øverste sjef, og han skulle etter planen Evenes for å besøke Cold Response-øvelsen som foregår i Nord-Norge fram til 23. mars.

Hercules-flyet deltok i vinterøvelsen, og besøket i Nord-Norge tok en annen vending enn det som var planlagt.

Føler med letemannskapene

Minnestund på Evenes flystasjon

Kong Harald, forsvarsminister Espen Barth Eide, Forsvarssjef Harald Sunde, Generalinspektør for luftforsvaret, Finn Kristian Hannestad og den svenske hærsjefen, Berndt Grundevik under minnestunden på Evenes flystasjon søndag.

Foto: Torbjørn Kjosvold / Forsvarets m

Da levningene etter omkomne fra Hercules-flyet ble funnet lørdag, avblåste svensk politi redningsaksjonen. Spesialstyrker som har deltatt i redningsarbeidet og mannskaper fra den internasjonale øvelsen Cold Response var også til stede under seremonien på flystasjonen.

Kong Harald deltok i minnemarkeringen på Evenes

PÅ EVENES: Kong Harald tok seg tid til å snakke med NRK da han kom til Evenes i dag.

Foto: Dan Henrik Klausen / NRK

Kongen sender en hilsen til dem, samt mannskapene som fortsatt deltar i den vanskelige leteaksjonen i Kebnekaise-fjellet.

– Det må ha vært tungt å få beskjed om at man ikke lenger lenger deltar i en redningsaksjon, men søker etter antatt omkomne, sier Kong Harald i intervjuet med NRK.

– Betyr mye at kongen er der

Sjefen for Forsvarets operative hovedkvarter, viseadmiral Haakon Bruun-Hanssen sier det har stor betydning at kong Harald deltok i minneseremonien.

– Det er en stor ære. Kongen er her søndag og mandag for å besøke øvelsen. Og når han først er her har han valgt å delta på minnemarkeringen, og det er vi sterkt beæret over, sa Brunn-Hanssen til NRK.no.

Gråt sammen

Kong Harald ankommer Hangar 2 på Evenes flystasjon

Kong Harald ankommer Hangar 2 på Evenes flystasjon.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

Etter at kong Harald, forsvarsminister Espen Barth Eide og den øvrige militærledelsen var dratt og kameraene var slått av, sto kollegene av de fem omkomne offiserene igjen.

De holdt rundt hverandre og gråt foran bildene av sine kamerater.

Cold response-øvelsen fortsetter

Det er 16.300 soldater fra 14 land som deltar i Cold Response. Øvelsen fortsetter som planlagt, med unntak av det personellet som har tjenestegjort nærmest sammen med de omkomne.