Hopp til innhold

Lege må møte i retten tiltalt for medikamentdrap

Anne Linell Sundt døde i desember 2014. Samboeren er tiltalt for uaktsomt drap.

Oslo tinghus

OSLO TINGHUS: Klokka ni tirsdag starter rettsaken der legesamboeren er tiltalt for uaktsomt drap.

Foto: Maria Abdli / NRK

Obduksjonen viste at Anne Linell Sundt (39) døde av en overdose av legemidlene Fentanyl, Petidin, Karbamazepin, Ketobemidon, Zopiclon, Kodein og Diazepam. Hun ble funnet død på sofaen i stua i hjemmet sitt på Bygdøy. Hun etterlot seg to små barn under skolealder.

Andreas Schei

Statsadvokat Andreas Schei.

Foto: ØKOKRIM

– Petidin er et sterkt smertestillende preparat, et morfinpreparat, som nesten utelukkende brukes i forbindelse med operasjoner og sykehusbehandling, kanskje også i terminalbehandling i forbindelse med kreft. Det er i alle fall ikke et stoff som man vanligvis tar hjemme, sier statsadvokat Andreas Schei.

Om Anne Linell Sundt tok medisinene selv, eller om legen satte sprøyter på henne vil bli belyst i løpet av rettsaken.

Legen har forklart at samboeren var plaget av sterke smerter og at de reiste til sykehus i Europa og USA for å få stilt diagnose og få behandling. Han erkjenner ikke straffskyld for dødsfallet.

Skulle arve millioner

Ett år etter dødsfallet ble legen Anne Linell Sundt bodde sammen med på Bygdøy pågrepet på arbeidsplassen sin og siktet for forsettlig drap. Politiadvokat Andreas Strand sa den gang at dødsfallet ble ansett som mistenkelig allerede på dødsdagen. Sommeren 2017 henla statsadvokaten siktelsen om forsettlig drap og tiltalte i stedet legen for uaktsomt drap.

– Det var ikke grunnlag for forsettlig drap, altså bevisst drap. Men det var grunnlag for uaktsomt drap, altså at han ikke hadde til hensikt eller var bevisst at hun kunne dø av dette. Men at han likevel kan klandres for at hun har dødd, sier statsadvokat Andreas Schei.

Politiet mener også at legen forfalsket et testamente der han skulle arve flere millioner kroner. To personer undertegnet testamentet etter dødsfallet. Dette punktet i tiltalen vil legen erkjenne straffskyld for.

Anne Linell Sundt var skilt fra en av arvingene etter skipsreder Petter C. G. Sundt og bodde i en villa i nærheten av museene på Bygdøy.

– Hun var i en ganske god økonomisk situasjon. I henhold til testamentet skulle han få ettergitt et lån på en million kroner. Og så skulle han få fire millioner kroner. I tillegg skulle han få borett til et hus som hun eide, sier politiadvokat Andreas Schei.

Håper å få tilbake retten til å være lege

Arild Holden

Forsvarer Arild Holden.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Advokat Arild Holden er forsvarer for den tiltalte legen. Han sier at klienten hans i det vesentlige er uskyldig. Legen vil erklære seg uskyldig i uaksomt drap når rettsaken starter. Han vil også erklære seg uskyldig i grovt bedrageri, men vil altså erkjenne straffskyld for å påføre testamentet vitner i ettertid slik at det ble gyldig og slik at han ville arve Anne Linell Sundt.

Helsetilsynet tok fra legen retten til å praktisere i 2015.

– Han vil kjempe for sin uskyld, og håper selvfølgelig å få tilbake legelisensen. For ham har dette vært ekstremt tungt. Man må huske på at han drev en meget vellykket praksis. Han har operert mangfoldig tusen mennesker. Det er klart at denne saken gjorde at han mistet alt.