Hopp til innhold

Kritiserer Skifestivalens egen alkoholservering

– Når Holmenkollen Skifestival samler mange tusen mennesker og serverer alkohol, er de ikke fritatt for ansvar, sier Medier24-redaktøren om kaoset som oppsto lørdag.

Holmenkollen politi ved Besserud stasjon på Holmenkollbanen

Mannskaper fra nødetatene ved et T-banetog på Besserud stasjon på Holmenkollbanen.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Det oppsto fullstendig kaos, med slagsmål og strømskader, da mange mennesker skulle ta seg ned fra Kollen lørdag ettermiddag.

Ett av problemene var fulle folk, og festivalen selv peker på de som drikker i teltleire i skogen utenfor arenaen.

– De sender selv signal om mye alkohol

Nettavisen omtalte søndag Medier24-redaktør Gard Lehne Borch Michalsens Facebook-innlegg der han kritiserer at skifestivalen selv serverte alkohol inne på arenaen.

Gard Lehne Borch Michalsen

Gard Lehne Borch Michaelsen, redaktør i Medier24.

Foto: Finnmarken

– De er ikke ansvarlig for at folk oppfører seg som idioter, men de sender signaler. Når Holmenkollen Skifestival samler mange tusen mennesker og serverer alkohol, er de ikke fritatt for ansvar, sier Michalsen til NRK.

Det er Skiforeningen og Norges Skiforbund som eier Holmenkollen Skifestival. I løpet av øvelsene var det servering av øl og vin i arrangementetsteltet. Etter at det sportslige var over, var det såkalt «after ski». På festivalens egne nettsider står det:

«Etter siste øvelse arrangeres en eksklusiv afterski i VIP-etasjen med champagne lounge og høy stemning. Denne lørdagen er ingenting spart på!»

– Holmenkollen Skifestival legger rammer for arrangementet og de sier med dette sitatet at her er det greit med alkohol og mye alkohol, sier Medier24-redaktøren.

– Jobbet fokusert for å dempe festen

Emilie Nordskar er kommunikasjonssjef i Holmenkollen skifestival. Hun sier at festivalen de siste to årene har jobbet sammen med Oslo kommune, politiet, Sporveien, Ruter og organisasjonen «Av og til» for å dempe alkoholbruken.

Emilie Nordskar

Emilie Nordskar, kommunikasjonssjef i Holmenkollen skifestival.

Foto: Eirin Eikås / NRK

– Vi har jobbet veldig fokusert nettopp for å finne gode tiltak for å dempe festen, ikke bare ute i skogen, men også hvis det er behov inne i arenaen. Det opplever vi har fungert.

Når NRK spør Nordskar om hva slags signal et slikt sitat sender om stemningen på arrangementet, svarer hun at stemningen i arenaen har vært god.

– Vi har ikke hatt alvorlige hendelser inne i arenaen. Den diskusjonen som kommer opp nå, som går på alkohol og folkefest i Kollen, det handler om den utfordringen vi har ute i marka og ikke inne i arenaen, slik vi ser det.

– Men vet dere hvor de som rev ned gjerder og slåss med politiet hadde drukket alkoholen sin?

– Vi kontrollererer at folk ikke har med alkohol inn i arenaen. I arenaen, der det serveres alkohol, så griper jo vekterne våre inn overfor personer som har vært overstadig beruset. Den store publikumstilstrømningen som kom ned fra Marka, der har det vært drukket svært mye alkohol. Det var der problemene begynte, sier Nordskar.

– Kunne kjørt inn 30-40 berusede personer

Både Røde Kors og politiet bekrefter at det ikke var mulig å vite hvem som kom fra skogen og hvem som kom fra arenaen når kaoset oppsto.

Politiet hadde på forhånd satt av en gruppe polititjenestefolk til å passe på sikkerheten på festivalen. De måtte likevel sette inn flere andre patruljer i tillegg. Politiet opplyser ikke hvor mange de har på jobb, men sier det var mye å gjøre.

– Vi kunne kjørt inn 30-40 berusede personer fra området, men vi prioriterte å ha alle våre folk der oppe, sier Tor Jøkling i Oslo-politiet søndag ettermiddag.

Behandlet et hundretalls mennesker

Anders Oustrup i Røde Kors anslår at 40-50 leger og sykepleiere fra Røde Kors og Skifestivalen var opptatt med å hjelpe mennesker som skadet seg. De fleste etter å ha drukket for mye alkohol.

– Det var skader som et resultat av beruslese. Noen har drukket for mye og faller bevisstløs. Noen gjør ting som å klatre i et tre og hoppe ned. Eller du slåss og skader deg selv eller andre. Vi hadde både arm- og beinbrudd. Vi behandlet et hundretalls mennesker. Vi sendte et titalls mennesker videre til legevakt og sykehus, forteller Oustrup.

Foto: Silje Strømø Fosso
Ulykke ved Besserud stasjon på Holmenkollbanen
Foto: Nina Didriksen, NRK
Det brøt ut panikk og slåssing ved Holmenkollen og Frognerseteren T-banestasjoner i Oslo etter femmila i Holmenkollen lørdag 10. mars 2018. En person ble påkjørt av T-banen ved Besserud stasjon etter at folk begynte å gå mot byen i sporet.
– en person har ramla ned i sporet foran T-banen