NRK Meny
Normal

Knivstukket imam måtte avhøres hjemme

Helsetilstanden til imamen gjorde at det ikke var mulig å få til et avhør på politihuset. – Det var også av sikkerhetshensyn, forteller sønnen til NRK.

Nehmat Ali Shah og politibetjent utenfor hans bopel

AVHØRT I GÅR KVELD: Imamen Nehmat Ali Shah (innfelt) som ble knivstukket i Oslo sent mandag kveld ble avhørt av etterforskere i sin egen bopel på Grønland tirsdag kveld. Sikkerhetshensyn og hans helsetilstand var årsaker til at det ikke lot seg gjennomføre hos politiet. Bildet er fra natt til tirsdag, etter knivstikkingen.

I all stillhet ble Nehmat Ali Shah avhørt i sin egen bolig på Grønland i Oslo i går. Vanlig praksis er at avhør blir gjennomført hos politiet.

Helsetilstanden til imamen, som ble knivstukket sent mandag kveld, og sikkerhetshensyn, gjorde at han ble avhørt hjemme. Saken etterforskes som drapsforsøk.

I NRKs Nyhetssenter får du fortløpende nyhetsoppdateringer.

– Orket ikke dra på politihuset

– Etter det som hadde skjedd hadde han ikke lyst å dra hjemmefra, så avhøret ble gjort der. Dessuten hadde han ikke orket å dra bort på politihuset. Jeg har dessuten anbefalt ham å hvile så mye som mulig, sier imamens sønn Jawad Haider til NRK.

Han anslår at angrepet på faren sin varte i cirka 30-40 sekunder.

Politiet signaliserte tidlig tirsdag at de ønsket avhør av imamen så raskt som mulig. Tirsdag ettermiddag ble han skrevet ut fra Ullevål sykehus.

Ifølge ham skal faren ha blitt angrepet bakfra og stukket i ryggen, på begge lårene, i høyre hånd, på venstre arm og i venstre øyeregion.

Grete Metlid, som er leder for seksjon for vold- og seksualforbrytelser i Oslo politidistrikt, ønsker ikke å si noe om hvor avhøret ble gjennomført.

– Det har vært gjennomført avhør av imamen, men jeg kan ikke si noe om hva som kom ut av det eller hvor det ble gjennomført. Det er mange hensyn å ta, sier hun til NRK.

Selve avhøret skal ifølge sønnen ha vart i overkant av en og en halv time og ha blitt utført av til sammen tre politibetjenter.

– Det er ikke alt vi kan gå ut med, men han forklarte blant annet hvordan han hadde opplevd det som skjedde. Fortsatt vet vi ikke hvem som står bak, men det er mange teorier om det.

– Politibeskyttelse

Politiet har fått tips om konkrete navn på hvem som kan stå bak drapsforsøket, og dette undersøkes nærmere.

– Vi jobber med å undersøke personer, hendelser, videoer og andre tips som er kommet. Politiet er kjent med at det har vært konflikter tilbake i tid, dette er også noe vi undersøker. men ingenting av dette trenger nødvendigvis å ha noe med drapsforsøket å gjøre, sier Metlid.

Av sikkerhetshensyn er imamen forsiktig med å oppsøke offentligheten, og blir ifølge sønnen bevoktet av politi og «sine egne». Hendelsen har skapt frykt blant moskeens medlemmer.

– Vi er i trygge omgivelser, vi har egne folk som passer på oss. Det er venner og kjente og familiemedlemmer. I tillegg har vi politiet rundt oss. Min far har det bra, bortsett fra at han føler seg sliten.